Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Portugalia poate fi un exemplu dat lumii, dar și Republicii Moldova privind decriminalizarea consumului de droguri. Țară cu puțin peste 10 milioane de locuitori, a decriminalizat consumul de droguri pentru uz personal încă în anul 2001. A reușit performanța de a reduce sub 20 cazurile de infectare cu HIV relaționate cu consumul de droguri. A deschis prima unitate mobilă de injectare supravegheată și este pe cale să deschidă altele două. A majorat contribuția pentru Fondul Global, fiind în continuare un exemplu de succes pentru sute de state care vin în mica țară „de la capătul Europei” să descopere cum poate fi transformată o problemă de sănătate publică într-un exemplu de succes ce continuă de mai bine de 20 de ani.

Erupții cutanate pe tot corpul, febră, tuse și ochi umezi - sunt câteva dintre simptomele rujeolei care distrag atenția de la cel mai mare pericol pe care boala îl poate provoca cu adevărat: amnezia imună. Mimplu vorbind, rujeola șterge memoria sistemului imunitar în ceea ce privește infecțiile din trecut, lăsând persoana afectată lipsită de protecție, potrivit unui studiu recent.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a marcat 70 de ani de când se află în serviciul sănătății publice. Instituția a fost neîncăpătoare pentru generațiile de medici, cercetători, oficiali care au venit la eveniment. Pentru că a fost sărbătoare, au fost înmânate diplome, s-au ținut discursuri, s-au depănat amintiri. Astăzi, în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică sunt încadrați 1.200 de angajați.”

[Transcriere: Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG