Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Ala Nemerenco, noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, susține că a preluat funcția într-un moment destul de important, inclusiv din punct de vedere istoric. Din acest motiv, de ceea ce va face acest Guvern, va depinde succesul politicienilor de mai departe. Ministra spune că în Republica Moldova termenii „principiu”, „reformă”, „valoare”, sunt compromise, de aceea e riscant să le folosești. Chiar și așa, noua conducere a Ministerului Sănătății va avea trei priorități, cel puțin, pentru primele 100 de zile de guvernare. Printre acestea figurează bugetul și utilizarea lui, politicile în domeniul resurselor umane și politicile în domeniul medicamentului.

„Întâi și întâi trebuie să vedem ce este cu bugetul. Trebuie să înțelegem cum stăm cu banii și nu doar pentru a oferi salarii, cred că pentru ele sunt bani, dar știind câți bani avem, vom putea să ne facem niște planificări pe termen scurt. Vom putea decide unde îi direcționăm și cum îi folosim pentru situații de urgență. Doi - este resursa umană. Eu am spus că acesta va rămâne prioritatea numărul unu pe agenda mea, fiindcă niciun echipament, nicio infrastructură, niciun spital, niciun pacient nu înseamnă absolut nimic dacă nu ai cadrul medical. Și migrația este un efect care deja a întrecut acel vârf-limită care putea să existe pentru Republica Moldova. Și a treia prioritate este medicamentul și politicile în domeniul medicamentului, astfel ca să asigurăm un acces mai larg al populației la medicamente. Și nu doar la medicamente, ci la medicamente de calitate”.

Migrația este un efect care deja a întrecut acel vârf-limită...

Pacienții din satele izolate din România vor fi consultați printr-un sistem de tele-medicină. Este vorba despre sătenii din cinci comune din Botoșani, care vor fi consultați, din vara acestui an, printr-un sistem inovativ de telemedicină. Acesta are menirea de a facilita accesul bolnavilor din zonele izolate la medici, cu sprijinul unor tablete dotate cu camere web și cu un soft special creat de o companie din Germania.”

[Transcriere: Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG