Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Timizi, dar în același timp emoționați, proaspeții absolvenți de liceu au venit astăzi să-și depună dosarele la Universitatea de Medicină. Deși în alți ani curtea instituției era doldora de oameni, în această dimineață era pustie. Ploaia matinală i-a înghesuit pe candidați în holul sediului central al Universității, astfel că fiecare aștepta să i se strige numele, potrivit ordinii din listă. Admiterea va dura două săptămâni, iar tinerii vor putea depune actele în fiecare zi, între ora 9.00 și 17.00, cu excepția zilelor de week-end. Încă nu se știe câte locuri vor fi oferite Universității pentru studii la buget și nici câte vor fi oferite pentru studii prin contract. Pentru aceasta e nevoie de o hotărâre de Guvern, care mai întârzie. În schimb, se știe că taxele de studii au rămas cele de anul trecut.

Cinci ucraineni se dădeau drept medici și tratau bolnavii dependenți de droguri și alcool cu medicamente destinate schizofrenicilor. Aceștia încasau câte 15 mii de lei de la fiecare beneficiar al tratamentului. Victimele erau obligate să stea 28 de zile într-o casă din raionul Orhei, timp în care primeau tratamentul care le provoca somnolență, iar mai apoi grave probleme de sănătate. Pe acest caz a fost inițiată o anchetă penală, iar dacă bănuiții vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă de la 3 la 7 ani de închisoare.

Întreprinderea de Stat Poșta Moldovei și CNAM – două instituții care nu trebuiau să aibă nicio legătură cu distribuția de dispozitive pentru diabetici – au semnat un contract pe care s-au obligat să-l țină secret timp de trei ani. Potrivit documentului, CNAM a plătit 2 milioane de lei pentru împachetarea, sortarea și distribuirea pachetelor cu glucometre, teste și lanțete către aproximativ 100.000 de beneficiari. Fiind vorba despre un program național, cu resurse din bugetul public, nu este clar rolul CNAM în acest joc. A doua figurantă de prisos, Poșta Moldovei, s-a ales cu 2 milioane de lei, asumându-și responsabilitatea livrării coletelor, însă cum deja am scris - suficienți pacienți au semnalat încălcări.”

[Transcriere: Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG