Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Mai multe spitale din țară, dar și instituții importante responsabile de diverse domenii ale Sănătății sunt conduse acum de directori interimari. Printre acestea - spitale raionale, municipale și chiar republicane, precum și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, dar și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Pentru unele dintre aceste instituții, responsabil de organizarea concursurilor este Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar pentru altele – Guvernul. Unele instituții au directori interimari deja mai bine de 9 luni. La alte spitale au fost arondați temporar conducători de la alte instituții medicale.

Actualul Guvern a făcut primul pas și a emis un aviz pozitiv la proiectul de lege ce prevede modificarea pachetului de legi antitutun. Mai mult, Executivul nu doar susține inițiativa legislatorilor de a înăspri prevederile legale pentru promovarea dispozitivelor de tip Iqos, ci propune și completări esențiale care să descurajeze fumatul, indiferent că este vorba despre țigările clasice sau dispozitivele de inhalare și încălzire și care nu ard.

Proiectul de lege, semnat în luna mai de mai mulți deputați ai PAS și PPDA, vine să repare prejudiciul grav adus legislației în 2017, când un deputat al PD a propus, iar Parlamentul a votat fără să-și pună deloc întrebări, intrarea pe piața Republicii Moldova a dispozitivelor de fumat care nu ard. Modificările votate cu ochii închiși au permis celor care produc și vând dispozitive de încălzire a tutunului să promoveze aceste produse fără nicio restricție, inclusiv către minori. S-a întâmplat, deși Republica Moldova a fost lăudată pentru cea mai restrictivă, dar cea mai eficientă Lege antitutun, prin care autoritățile intenționau să-și protejeze cetățenii de viciul fumatului, indiferent de forma în care se realizează.

Republica Moldova are tot mai puțini oameni. Potrivit indicatorilor preliminari ai Biroului Național de Statistică în țară trăiesc acum ceva mai mult de 2 milioane 680 de mii de cetățeni, cu aproape 190 de mii mai puțini decât în 2014. Bărbați sunt mai puțini decât femei. Se nasc mai puțini copii, și respectiv – mor mai puțini oameni.

Specialiștii de la statistică spun că în ultimii cinci ani au crescut și fluxurile migrației. În fiecare an aproape 2 la sută din populație migrează, spun datele Biroului de Statistică. Cei care pleacă sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani. Totodată, speranța de viață a crescut printre femei. Acestea trăiesc în medie 70 de ani, iar bărbații, dimpotrivă, mor mai devreme – la 66 de ani, Cel puțin așa arată datele din 2018.”

[Transcriere: Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG