Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

„Păduchii au făcut o altă victimă. Este vorba de o fetiță de 9 ani din satul Crasnoarmeiscoe raionul Hâncești, care împreună cu prietena ei de 10 ani și-au aplicat pe păr soluție de „Diacidol, concentrat 60 %”, pentru a se trata de pediculoză. Fetița de 9 ani a murit la scurt timp după internarea în Spitalul Raional Hâncești, iar prietena ei a fost transportată la Institutul Mamei și Copilului. Starea fetiței este în dinamică pozitivă. Ambele fetițe erau în grija bunicilor întrucât, mamele acestora se află la muncă în străinătate.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în anul 2018 au fost înregistrate 2.022 de cazuri de pediculoză, dintre care 1.067 la copii.

Ministerul Sănătății propune majorarea indemnizației unice pentru tinerii lucrători medicali care vor alege să activeze în zonele rurale. Pentru medici, ar putea avea loc o majorare de la 45.000 de lei la 120.000 de lei, iar pentru personalul medical mediu – de la 36.000 de lei la 96.000 de lei. Sumele nu se vor da decât în tranșe. Inițiativa se află în dezbateri publice. Dacă vor fi susținute, modificările vor intra în vigoare din ianuarie 2020. Așadar, Ministerul Sănătății propune majorarea indemnizațiilor unice pentru tinerii specialiști, ca o soluție la lipsa acută de personal, în special în localitățile rurale și la exodul de specialiști care a luat amploare.

Din cauza exodului, oamenii din localitățile rurale resimt cel mai mult lipsa specialiștilor. Pentru aceste zone, avem o rată de acoperire între 2.2 și 3.5 la 10.000 de locuitori, mult sub media europeană.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG