Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:16 0:00
Link direct

„Bolile aparatului cardiovascular dețin, în continuare, întâietate în rândul maladiilor de care suferă moldovenii. Potrivit anuarului statistic al sistemului de sănătate din Moldova pentru 2018, peste 700 de mii de oameni suferă de diverse maladii ale aparatului cardiovascular, cu peste 27 de mii mai mulți decât în 2017. Cea mai răspândită maladie a aparatului cardiovascular este cardiopatia ischemică a inimii. De ea suferă peste 120 de mii de oameni.

Anul trecut în Moldova se înregistrau 707.761 de bolnavi care sufereau de boli ale aparatului circulator. Printre acestea se numără hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, bolile cerebrovasculare, reumatismul articular acut și cardiopatiile reumatismale cronice.

Asistența medicală primară se confruntă cu dilema numărului mare de pacienți și a sarcinilor care sunt puse pe umerii unui singur medic de familie. Problema devine tot mai acută în întreaga lume. Studiile arată că un medic de familie ar putea îngriji 983 de pacienți pe an fără a fi ajutat de vreo echipă. Dacă ar fi ajutat, atunci numărul pacienților pe care i-ar putea deservi poate ajunge și până la 1.500 de pacienți.”

XS
SM
MD
LG