Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

„Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul privind numirea în funcție a conducătorilor instituțiilor medicale. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, spune că a ținut cont de toate avizările primite din partea instituțiilor vizate. Astfel, viitorii directori nu vor putea fi aleși decât pentru un mandat de cinci ani și nu vor putea exercita alte activităţi remunerate în această perioadă, iar activitatea didactică şi cea ştiinţifică vor fi desfăşurate de către conducător doar în afara orelor de program ale activităţii instituţiei şi doar în afara instituţiei.

Ministra Sănătății spune că prin noile modificări vrea să optimizeze modul de organizare a concursurilor și să motiveze specialiștii să aplice la ele. Astfel, printre principalele prevederi ministra a menționat faptul că din cadrul Comisiei de concurs nu vor putea face parte persoane care au rude sau afini de gradul IV în rândul candidaților. Va fi interzisă participarea la concurs a persoanelor care au probleme cu legea, iar indicatorii de performanță nesatisfăcători vor constitui un temei juridic pentru încetarea contractului de management cu conducătorii instituției medicale publice.

Un sfert din populația adultă din Anglia consumă calmante puternice, antidepresive și somnifere. O cifră enormă, spun autoritățile. La sfârșitul lunii martie 2018 se constata că jumătate dintre persoanele care consumă aceste medicamente le administrau de cel puțin 12 luni. Oficialii englezi au declarat că utilizarea pe termen lung de către un număr atât de mare de oameni nu poate fi justificată și este un semn că pacienții devin dependenți.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG