Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma Sănătate.info


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

„Pe 2 octombrie, întreaga comunitate academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” va alege un nou rector, pentru că mandatul actualului, Ion Ababii, expiră în luna octombrie. Potrivit regulamentului privind modul de alegere a rectorului USMF, procesul de votare va fi organizat de Comisia tehnică de organizare a alegerilor și un reprezentant al Consiliului de Dezvoltare Strategică și Instituțională. Scrutinul va fi considerat valid dacă din cei 958 de reprezentanți ai comunității academice, cu drept de vot, se vor prezenta la urne cel puțin 2/3.

Dacă niciunul dintre candidați nu va obține majoritatea voturilor, peste 14 zile va fi organizat un tur repetat de alegeri la care vor participa candidații care au luat cele mai multe voturi în primul tur de scrutin. Viitorul rector urmează să fie confirmat în funcție, în baza rezultatelor alegerilor, în cel mult 3 luni.

Până la alegerile propriu-zise, concurenții urmează să-și prezinte programele comunităților academice, consiliilor facultăților, precum și organelor de autoadministrare studențească. În concurs au fost acceptate 7 dosare. Toți concurenții înscriși au titlu de doctor habilitat în științe medicale.

Până în anul 2030 accidentele vasculare cerebrale vor constitui a doua cauză de deces în Republica Moldova, ceea ce necesită implementarea unui program de acțiuni pentru combaterea acestora, spun specialiștii. Este nevoie de crearea unei rețele stroke care să cuprindă toată țara – 10 astfel de unități, unde pacienții ar putea ajunge în cel mult două ore și ar putea beneficia de asistența medicală necesară în cazul unui AVC. Pentru deschiderea unei astfel de rețele este nevoie de aproximativ 30 de milioane de euro.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG