Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct


„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi detalii despre trecutul, averea și problemele de integritate ale mai multor candidați la funcția de deputat. La rubrica „Investigații” aflați detalii despre Nicolai Dudoglo, care candidează independent la Comrat. El se numără printre politicienii din Găgăuzia care pledează pentru apropierea de Rusia, dar au afaceri în Occident. Deși a aderat în 2012 la Partidul Democrat, a fost unul dintre organizatorii referendumului anticonstituțional din autonomia găgăuză din februarie 2014. În decursul carierei sale de politician și primar, acesta a reușit să adune opt apartamente și nouă terenuri agricole. Alte pete din biografia candidatului pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe fostul ministrul al Justiției în două guverne Vladimir Cebotari, actualmente vicepreședinte al Partidului Democrat, care candidează în scrutinul parlamentar cu numărul 8 pe lista formațiunii politice. De pe poziția de ministru, Cebotari și-a promovat și dezvoltat afacerea „de suflet” din domeniul aviației – compania Fly One. Asupra lui planează suspiciuni că ar fi fost unul dintre cei care au pregătit concesionarea dubioasă a Aeroportului Internațional Chișinău, care a ajuns în mâinile lui Șor, iar la conducerea Căii Ferate a Moldovei ar fi încheiat contracte păguboase pentru întreprindere. Demnitarul a ajuns de mai multe ori în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, dar nu a fost penalizat. Pentru alte detalii citiți articolul integral.

Un alt articol o are în vizor pe fosta comunistă Violeta Ivanov, nr. 13 pe lista PDM în circumscripția națională. Ea făcut parte din grupul deputaţilor comunişti care a părăsit PCRM ca să adere la democraţi. Fostă ministră a Mediului, în 2010 a fost inclusă în „lista neagră” a Iniţativei Civice pentru un Parlament Curat pentru că ar fi favorizat primăriile conduse de reprezentanţi PCRM, care îi erau colegi de partid în acea perioadă. Pe durata mandatului de deputată, Violeta Ivanov şi-a mărit constant proprietăţile, familia sa reuşind să ridice o casă cu două niveluri şi să procure un apartament de circa 100 metri pătraţi. Presa a scris de mai multe ori şi despre luxul pe care îl etalează deputata şi unii dintre membrii familiei acesteia. Alte detalii puteți afla citind articolul integral.

Valeri Klimenco, politicianul românofob care i-a cedat lui Ilan Șor partidul și l-a ajutat să ajungă primar de Orhei, este protagonistul unui alt articol. Klimenko va lupta pentru un loc în Parlament de pe poziția a șaptea în lista Partidului „Șor” în circumscripța națională, dar și în circumscripția nr. 48, din Transnistria. Despre bunurile străine însușite de Klimenko, dar și declarațiile românofobe ale politicianului citiți pe Anticorupție.md.

Maria Postoico, cea mai longevivă dintre deputații din Parlamentul Republicii Moldova, cu 20 de ani de mandat, membră a Partidului Comuniștilor din 1998 și una dintre apropiatele fidele ale liderului formațiunii, Vladimir Voronin, face subiectul unui alt articol. Până a deveni deputată, Postoico a fost judecatoare, iar din postura de demnitar public a fost acuzată în presă că ar fi făcut trafic de influență în cazul unor procese de judecată. A promovat proiecte de legi controversate și a abuzat de resursele administrative, fiind surprinsă la coafor cu mașina de serviciu. Pentru alte detalii, accesați portalul nostru.

La rubrica „Electorală” puteți citi detalii despre cariera și averea candidaților în circumscripții uninominale. Rubrica este actualizată permanent.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă încurajăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot deveni subiecte ale unor investigații jurnalistice.”

XS
SM
MD
LG