Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Aflaţi de pe portalul Anticoruptie.md că trei avertismente și o eliberare din funcție constituie bilanțul sancțiunilor aplicate în 2018 de membrii Colegiului Disciplinar, subordonat Consiliului Superior al Magistraturii, conform raportului de activitate al instituției. Anul trecut două avertismente i-au fost aplicate unuia și aceluiași judecător - Serghei Lazari de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. El este cunoscut pentru sentințele emise în ultimii ani în mai multe cazuri de rezonanță, precum cel al fostului premier Vlad Filat.

Potrivit raportului de activitate pentru 2018, la Colegiul Disciplinar au fost înregistrate 37 de sesizări cu privire la fapte ce pot constitui abateri disciplinare în privința judecătorilor. Dintre acestea, au fost examinate și pronunțate hotărâri pe 25 de sesizări, de două ori mai puține decât în 2017 și de aproape trei ori mai puține decât în 2016.

Sancțiunea sub formă de avertisment, cea mai blândă pedeapsă care poate fi aplicată judecătorilor care au comis abateri disciplinare, a fost aplicată în cazul a doi judecători. Este vorba despre Olga Ionașcu de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), care a fost sancționată pentru încălcarea, din motive imputabile, a termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces.

Pentru aceeași încălcare, la mijlocul lunii noiembrie 2018, a fost sancționat cu avertisment și Serghei Lazari, magistrat de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Trei săptămâni mai târziu acesta a primit un nou avertisment. De menționat că în privința judecătorului Serghei Lazari au fost intentate în total cinci cauze disciplinare. Ca rezultat al examinării, trei dintre cauze au fost conexate și au fost formate în final trei cauze disciplinare.

Judecătorul Serghei Lazari a ajuns în atenția publicului după ce a emis mai multe sentințe discutabile în mai multe dosare de rezonanță. El a făcut parte din completul de judecători care au examinat dosarul ex-premierului Vlad Filat și, în iunie 2016, au dictat sentința de condamnare la nouă ani de închisoare. Totodată, instanța i-a aplicat lui Filat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea. Alte detalii pe Anticoruptie.md.

La rubrica dosare de corupție citiți despre activistul civic Alexei Dimitrov, care a fost amendat de poliție cu 1000 de lei după ce a filmat cum este atacat de avocata Ala Popa, fosta soție a adjunctului procurorului general Igor Popa, în incinta oficiului central al Judecătoriei Chișinău. Dimitrov a fost găsit vinovat de oamenii legii de huliganism nu prea grav. Poliția a dat curs plângerii depuse de către Ala Popa pe numele lui Dimitrov precum că aceasta este cea care a fost agresată psihologic și moral la 11 decembrie 2018. Potrivit procesului-verbal întocmit de poliție, Alexei Dimitrov „a tulburat liniștea publică, încălcând normele morale manifestate prin purtare brutală, încălcând în mod grosolan drepturile și libertățile altor cetățeni”. Alexei Dimitrov s-a arătat indignat de decizia polițiștilor. Ce anume l-a nemulțumit, aflați pe Anticoruptie.md.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

XS
SM
MD
LG