Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct


Citiți pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice o anchetă care arată cum ajung în spitale medicamente și utilaje de calitate dubioasă. Instrumente chirurgicale ruginite, tifon sintetic pentru sălile de operaţie sau medicamente cu eficiență redusă. Toate acestea se regăsesc în spitalele din Republica Moldova, pentru că în cadrul licitațiilor publice sunt obligate de lege să accepte ofertele care propun cel mai mic preț. În timp ce responsabilii din domeniul sănătății se laudă cu economii, medicii bat alarma şi spun că sunt prea multe medicamente care nu-i ajută pacientului să învingă boala. Mai multe detalii pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri citiți despre „semaforul integrității deputaților nou aleși”, lansat joi în cadrul Inițiativei civice pentru un Parlament Curat. Parlamentarii au primit buline roșii, galbene sau verzi, în baza a patru criterii de integritate: integritatea în activitatea politică, integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale, integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid, cazier judiciar. Alte detalii aflați de pe portalul nostru.

Tot la rubrica știri citiți despre magistrații controversați care vor să fie promovați în sistem. Mihail Diaconu, unul dintre judecătorii „din iad”, supranumit astfel după ce a judecat în comisariate mai mulți tineri care au participat la protestele din aprilie 2009, vrea să fie promovat la instanța ierarhic superioară, adică la Curtea Supremă de Justiție, la mai puțin de un an de când a fost promovat la Curtea de Apel Chișinău. Mai vrea promovare Veronica Cupcea, președinta Judecătoriei Orhei. Cererile acestora au fost examinate de Consiliul Superior al Magistraturii, iar dosarele lor urmează să fie examinate de Colegiul de selecție și carieră a judecătorilor și de Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor. Alte detalii pe Anticoruptie.md.

Despre alți magistrați cu probleme de integritate, sancționați disciplinar sau retrogradați, care au fost propuși președintelui Igor Dodon pentru decorarea cu distincția de stat „Gloria Muncii”, aflați citind o știre de pe portalul nostru. Este vorba despre judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău Gheorghe Iovu și Iulia Cimpoi. În februarie 2013, Gheorghe Iovu s-a ales cu mustrare aspră, aplicată de Colegiul disciplinar pentru încălcarea normelor imperative ale legislaţiei şi pentru încălcarea gravă a eticii judiciare, după ce, împreună cu alți colegi, i-au redus termenul de detenţie lui Adrian Nichifor, care l-a omorât pe fratele comisarului de Nisporeni, împușcându-l de cinci ori. Iulia Cimpoi se numără printre judecătorii care, la sfârșitul anului 2012, au fost obligați de membrii CSM să accepte transferul de la Curtea Supremă de Justiție la Curtea de Apel Chişinău sau la o altă instanţă inferioară, fie să plece onorabil din sistem, prezentându-şi demisia.

Vă amintim că, dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

XS
SM
MD
LG