Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct


„Accesați portalul Anticoruptie.md pentru a citi o investigație ce scoate la iveală că zeci de consilieri raionali desfășoară, pe lângă munca în favoarea statului, și afaceri private. O radiografie a afacerilor derulate de companiile aleșilor locali scoate în vileag că odată cu preluarea mandatului de ales al poporului încep să prospere și businessurile acestora. Companiile consilierilor raionali par să fie abonate la haznaua statului. Unele câștigă contracte pe bandă rulantă de sute de mii și chiar milioane de lei din contracte cu structuri subordonate instituțiilor în care activează consilierii.

În mai multe cazuri, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea. În altele, reprezentanții companiilor câștigătoare de licitații varsă donații către partidele din care fac parte liderii acestora sau șefii instituțiilor publice care au oferit resursele financiare.

Boris Susanu, consilier democrat de la Cahul și vicepreședintele Organizației Teritoriale Cahul a Partidului Democrat, este fondatorul a nu mai puțin de opt firme, specializate în construcții, asigurări, consultații, transport, comerț și activități de pază. Două dintre aceste companii au dezvoltat afaceri cu statul. SRL Gebhardt-Construct, specializată în construcții, a fost înființată de Nadejda și Boris Susanu în octombrie 1999. Datele de la Agenția Achiziții Publice arată că această companie a obținut câștig în ultimii opt ani la 70 de tendere, semnând contracte în sumă totală de 31 de milioane de lei. Majoritatea autorităților publice care au organizat concursurile de achiziție sunt instituții de stat din Cahul, printre ele și Consiliul Raional Cahul. Detalii despre acesta și alte cazuri, pe Anticorupție.md. În zilele următoare portalul nostru va publica alte două părți ale acestei anchete.

La rubrica special de pe Anticoruptie.md citiți o analiză despre cetățenia moldovenească și riscul unui paradis fiscal în coasta UE. Republica Moldova își promovează intens un program de dobândire a cetățeniei prin investiție. Experții avertizează însă asupra opacității unor astfel de afaceri cu „vize de aur” și a faptului că se poate da liber criminalității transfrontaliere dinspre R. Moldova înspre țări din Uniunea Europeană. Cu un viitor incert în ceea ce privește drumul european început în urmă cu o decadă, Republica Moldova se află din nou într-un moment de cotitură. Aflat într-o regiune de confluență a intereselor UE și Rusiei, Chișinăul a pendulat în cei 28 de ani de independență între o politică favorabilă Estului sau Vestului, lucru ce s-a transformat adesea într-un război geopolitic mut, la umbra căruia s-a dezvoltat mai degrabă o economie gri și incertă.

Ultimul semn de întrebare din zona economică este dacă R. Moldova se va transforma în cel mai nou paradis fiscal al Europei, unul mai degrabă netransparent, cu multe conexiuni în lumea rusească și cea din Orient. Asta în condițiile în care oricine are 250.000 de euro pentru investiții sau direct 100.000 de euro poate dobândi cetățenia R. Moldova. Analiza integrală o puteți citi pe Anticoruptie.md.

Vă amintim că dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă încurajăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri pot deveni subiecte ale unor investigații jurnalistice.”

[Transcriere: Alla Ceapai].

XS
SM
MD
LG