Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct


Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre un tânăr din Strășeni care riscă să stea ani grei după gratii, deși a fost disculpat de 12 martori. Marin Șargu, un locuitor în vârstă de 28 de ani din satul Negrești, raionul Strășeni, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare pentru o tâlhărie pe care susține că nu a comis-o. Mai mulți locuitori ai satului Negrești se arată indignați de faptul că consăteanul lor a fost condamnat pe nedrept, deoarece ei l-ar fi văzut în altă parte în timpul comiterii crimei și au sesizat cazul pe Harta Corupției a portalului Anticorupție.md.

Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Marin Șargu la opt ani și jumătate de închisoare pentru că în seara de 14 februarie 2015 ar fi intrat în magazinul unei benzinării din Strășeni și, amenințând vânzătoarea cu un cuțit, a sustras aproape 8.000 de lei. Judecătoria Strășeni l-a achitat pe Șargu. Sentința a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău, însă Curtea Supremă a trimis dosarul la rejudecare și instanța de apel a emis o decizie de condamnare. De ce aflați pe anticoruptie.md

Un alt subiect îl vizează pe procurorul Chitoroagă și afacerea camuflată a acestuia de lângă pădurea de la Năpădeni. Procurorul Nicolae Chitoroagă, președinte al Colegiului de Disciplină și Etică al Procurorilor, cel a fost şeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni. Afacerea este înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.

Afacerea constă dintr-o gospodărie piscicolă care cuprinde un bazin acvatic cu o suprafață de 19 hectare, un iaz mai mic și două bazine acvatice pentru producerea puietului. Gospodăria piscicolă este amplasată într-un loc pitoresc, la margine de pădure, pe teritoriul satului Năpădeni, la patru kilometri de satul Curtoaia, localitatea de baștină a lui Nicolae Chitoroagă. Alte detalii aflați citind investigația integral.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

XS
SM
MD
LG