Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, aflați detalii din dosarul fostului șef al Pieței „Curcubeu”. Prima ședință de rejudecare a cauzei fostului șef al Pieței „Curcubeu”, Sergiu Cosovan, urma să aibă loc marți, dar a fost amânată, întrucât procurorul pe caz nu s-a prezentat în instanță. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au stabilit următoarea ședință pe 1 octombrie. Cosovan, care suferă de o boală hepatică în stadiu final, continuă să fie ținut în arest, deși a trecut o lună și jumătate de când Curtea Supremă de Justiție a casat decizia Curții de Apel Chișinău privind condamnarea sa la șapte ani cu executare. Solicitată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Elena Cosovan, soția inculpatului, a comunicat că avocatul pe caz, Ion Cerga, a fost amendat cu 1.500 de lei după ce a insistat ca ședința de marți să aibă loc, în lipsa procurorului. Detalii aflați pe Anticorupție.md.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00
Link directLa rubrica dosare de corupție aflați că cinci magistrați ar putea fi cercetați penal, fiind suspectați de implicare în dosarul spălării celor peste 20 de miliarde de dolari, proveniți din Federația Rusă, prin sistemul bancar moldovenesc. Este vorba despre Radu Țurcan, președintele Judecătoriei Chișinău, Luiza Gafton de la Curtea Supremă de Justiție, Viorica Mihăilă și Igor Mânăscurtă de la Curtea de Apel Chișinău și Vitalie Zaporojan de la Judecătoria Drochia. Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat în cadrul ședinței de joi a CSM că investigațiile în privința celor cinci magistrați au demarat la solicitarea ministrului de Interne, Andrei Năstase, și se referă la deciziile luate de aceștia în Laundromatul rusesc. CSM a amânat examinarea solicitării procurorului general pentru următoarea ședință, iar până atunci Inspecția Judiciară urmează să prezinte informații suplimentare pe aceste cazuri. Detalii, pe Anticoruptie.md.

Dintr-un alt articol aflați că vicepreședintele Curții de Apel Chișinău, Iurie Iordan, respins anterior de la promovare de fostul președinte, Vladimir Voronin, și vizat în mai multe anchete jurnalistice, vrea să fie promovat în funcție administrativă. Colegul său de la Judecătoria Chișinău, Ghenadie Pavliuc, care anterior a emis mai multe decizii controversate, solicită promovare într-o instanță ierarhic superioară. Aceștia au primit undă verde joi de la membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, vă îndemnăm să le sesizați pe Harta Corupției a portalului nostru, iar cele mai relevante cazuri pot fi reflectate în anchetele redactate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG