Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md


Invitata de astăzi este Mariana Colun.

Un ziar în fiecare seară: portalul Anticorupție.md, cu Mariana Colun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct


Citiți pe portalul Anticoruptie.md de ce CNA critică proiectul de lege al democraților prin care un procuror european ar putea candida la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Proiectul de lege care exclude obligativitatea cunoașterii limbii române, dar și deținerii cetățeniei Republicii Moldova pentru a candida la funcția de procuror general, propus de un grup de deputați democrați, este criticat de experții Centrului Național Anticorupție. Într-o expertiză a proiectului, realizată de Direcţia legislaţie şi expertiză anticorupţie a CNA, se arată că proiectul conține factori de risc și riscuri de corupție generați de caracterul lacunar al prevederilor. Autorii expertizei fac trimitere la Hotărârea Curții Constituționale din 11 decembrie 2014. Ce spune aceasta, aflați pe Anticoruptie.md.

La rubrica dosare de corupție puteți citi ultimele noutăți despre cazul sechestrării jurnalistei de investigație Julieta Savițchi și a soțului său, Anatol Mătăsaru, în timp ce aceștia lucrau la o investigație privind construcția casei fostului deputat democrat Constantin Țuțu. Curtea de Apel Chișinău a respins definitiv plângerea depusă de jurnalistă, prin care s-a cerut intentarea unui dosar penal pentru privarea ilegală de libertate, împiedicarea activității jurnalistului și împiedicarea nemotivată a deplasării pe un drum public. Decizia Curții de Apel este irevocabilă.


Julieta Savițchi a depus o plângere la Poliție, după ce a fost reținută, împreună cu soțul său, la 19 aprilie 2018, de către agenții de pază Bercut, în apropierea unui imobil al lui Constantin Țuțu. Jurnalista a fotografiat din drum imobilul fostului democrat, dar și câteva imobile vecine ale contrabandistului Vladimir Mardar, căutat de forțele de ordine din România și Ucraina. Ultimul s-a dovedit a fi și consătean cu Țuțu, iar ulterior jurnalista a demonstrat că Mardar este cel care i-a vândut democratului terenul și șantierul cu imobilul nefinisat. Țuțu a indicat în declarația de avere că ar costa doar 60 de mii de lei. Deși drumul este proprietate publică, acesta a fost îngrădit cu un gard metalic, iar la intrare a fost instalată o poartă teleghidată. Când cei doi au vrut să părăsească cartierul, porțile au fost închise, iar doi agenți înarmați le-au cerut să predea înregistrările video. Savițchi și Mătăsaru au stat blocați în automobil, fiind eliberați de poliție peste aproape 40 de minute. Alte detalii, pe Anticoruptie.md.

La rubrica investigații citiți informații despre candidații la funcția de procuror general și averile acestora.

Vă amintim că dacă ați fost martorul unor acte de corupție, abuzuri, încălcări ale drepturilor omului, le puteți sesiza pe Harta Corupției a portalului nostru. Cele mai relevante cazuri vor fi investigate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice.

XS
SM
MD
LG