Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate.info


Moldova, Sanatate info, logo

Invitata ediției este Silvia Rota

„Responsabilii din sănătatea publică au înregistrat un caz de reacție adversă la vaccinul antigripal, administrat unei gravide. Aceasta s-a simțit rău a doua zi după imunizare, acuzând dureri sub axila mâinii drepte. Altfel spus, femeii i-a apărut o hiperemie de mărimea unui ou de găină. De asemenea, tânăra a avut și o stare de subfebrilitate. Ea s-a adresat la medicul de familie, care i-a indicat comprese reci cu soluție de magneziu sulfurat. După tratament roșeața, dar și durerile au dispărut. Medicii spun că atât gravida, cât și fătul sunt în afara oricărui pericol.

Numărul cazurilor de rujeolă confirmate a ajuns la 316. De la începutul acestei luni au fost confirmate 3 cazuri de rujeolă în Soroca, care anterior au fost suspecte și un caz nou la un copil din satul Bulboaca, Raionul Anenii-Noi. Alte 5 cazuri sunt suspecte la Soroca și sunt în proces de investigare. Cazurile suspecte și confirmate în ultima perioadă din Raionul Soroca sunt în familii de romi, spun specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a prezentat la Guvern Legea Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, unde apare un deficit de 200 de milioane de lei, fără ca Legea să treacă toate etapele transparenței în procesul decizional.

Comparativ cu anul trecut, veniturile se majorează cu 10%, iar cheltuielile cu 13%. Din nou, în an electoral, deja pentru al cincilea an consecutiv prețul poliței de asigurare medicală, atât în sumă fixă, cât și în contribuție procentuală, rămâne la același preț, ceea ce va menține sistemul Sănătății subfinanțat și dependent de plățile directe și informale. Tot în ajun de an electoral crește Fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor de servicii medicale, aproape dublu comparativ cu acest an și va fi aproximativ 70 de milioane de lei.”

XS
SM
MD
LG