Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Portalurile Centrului pentru Jurnalism Independent


Invitata de astăzi este Cristina Mogîldea.

Pe Media-azi.md, aflați cum se face că Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa de Est în fața propagandei ruse. Având o populație expusă la fluxul masiv de informații din Rusia, care apreciază cel mai mult posturile ce retransmit programe rusești, Moldova este chiar înaintea altor țări precum Belarus sau Ucraina. În plus, spun autorii studiului, unii oameni sunt mai ușor de manipulat, printre aceștia, minoritățile etnice, unii enoriași activi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum și unii bătrâni cu un nivel scăzut de educație. Veriga slabă însă este faptul că autoritățile nu iau nici pe departe măsurile potrivite pentru a ne apăra de propaganda străină, ci pe alocuri, dimpotrivă, deciziile lor pot favoriza anumite grupări politice.

Tot pe Media Azi vedeți ce cred jurnaliștii despre cele mai recente declarații ale primarului de Orhei, Ilan Șor, care a amenințat și a insultat presa și oponenții politici. În ultimul episod al emisiunii Media Azi, Nadine Gogu și Cornelia Cozonac analizează care replici pot fi considerate opinii și care discurs de ură.

Portalul Mediacritica oferă, ca și până acum, numeroase articole din care puteți deosebi diverse tehnici de manipulare pe care le practică unii jurnaliști și instituții de presă. Iar mâine vom publica un nou tutorial pentru tineri, în care vom povesti despre vloggeri și veți afla cât pot să câștige unii dintre ei postându-și filmulețele pe Youtube, dar și ce preț trebuie să plătească aceștia pentru celebritate.

XS
SM
MD
LG