Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Portalurile Centrului pentru Jurnalism Independent


Invitata de astăzi este Cristina Zavatin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct


„Procuratura Anticorupție a refuzat începerea urmăririi penale din lipsa faptului infracțiunii în cazul filării jurnalistei RISE Moldova Liuba Șevciuc, una dintre autoarele investigației despre proprietățile din străinătate ale liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Informația a fost confirmată, la începutul lunii mai, pentru RISE Moldova, de către procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor. Liuba Șevciuc susține că acest caz demonstrează faptul că în calitate de jurnalist „nu-ți poți face meseria în siguranță în Republica Moldova”.

În ultimul timp, presa a scris despre mai multe cazuri de suicid. Şi în acest context, Liuba Ceban, psihologă și fondatoarea Centrului de Resurse pentru Prevenirea Suicidului, explică jurnaliștilor în cadrul rubricii How to?, de pe Media-Azi.md, cum să abordeze aceste subiecte pentru a se menține în limitele normelor deontologice.

Pe Mediacritica.md veți putea urmări un video explicativ despre tehnica omisiunii, un procedeu care constă în trecerea cu vederea a unor subiecte de interes public și care poate fi de două feluri. Primul ține de ignorarea totală a unui eveniment, respectiv excluderea subiectului din fluxul de știri. A doua formă a omisiunii se manifestă prin prezentarea parțială a subiectului, neglijând elemente, detalii și fapte importante ce au legătură cu el. Mai multe exemple și detalii aflați din videoul realizat de cercetătoarea media Aneta Gonța.

De asemenea, Mediacritica.md va continua să stea cu ochii pe presa de la noi și va semnala cazurile de știri manipulatorii, false sau cu derapaje deontologice.”

XS
SM
MD
LG