Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalurile Centrului pentru Jurnalism Independent


Invitata rubricii este Cristina Zavatin Invitata, de la media-azi.md şi mediacritica.md.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
Link direct

„În această săptămână, portalul Media Azi a făcut o selecție a mai multor situații din ultimele 12 luni și a acordat câte un titlu „onorific” virtual fiecărui politician, care și-a făcut loc în acest top. Cei care au tins să ocupe un loc în noul Parlament sau reprezintă partidele care au ajuns în Legislativ, au presărat relația presă- politicieni cu declarații tăioase, atacuri verbale sau chiar fizice. Așadar în acest top îi regăsim pe Ilan Shor cu titlul de „marele inchizitor”, speakerul Andrian Candu - „reporterul nerealizat din Legislativ” sau pe Marina Tauber, cea mai bună la „măturat” jurnaliștii.

Tot pe Media-Azi.md citiți în tradiționalul comentariu de miercuri, un material semnat de Igor Volnițchi, șeful unei companii de consultanță și promovare a imaginii. Autorul observă că relația politicieni - presă degradează continuu, iar intimidările la adresa jurnaliștilor și instituțiilor media devin cazuri tot mai frecvente. Deosebit de dese sunt și cazurile când politicienii reacționează impulsiv la întrebările incomode ale jurnaliștilor, recurgând la agresări verbale sau chiar la atacuri la persoană. Dovadă în acest sens sunt declarațiile ONG-urilor de media, în care astfel de cazuri sunt condamnate, autoritățile fiind îndemnate să respecte drepturile jurnaliștilor. Cum este percepută presa în mediul politic și ce anume determină comportamentul neadecvat al politicienilor în raport cu jurnaliștii sunt câteva dintre întrebările la care răspunde Igor Volnițchi.

Pe Mediacritica.md citiți un studiu de caz despre cum 12 instituții media de la noi au reflectat protestul organizat de Blocul ACUM intitulat „Jos prețurile” (la carburanți și produse alimentare) și contraprotestul față de acest eveniment. Multe instituții media practic au inversat importanța și cursul evenimentelor în cazul reflectării acestui subiect: prezentând contraprotestul grupului de tineri ca știre de bază și trecând în plan secund evenimentul primar – protestul Blocului ACUM. Alte instituții media au revenit la tehnicile de manipulare prin intermediul imaginilor video, foto sau audio, astfel încercând – direct sau indirect – să transmită și impună consumatorilor media pe lângă informații și unele judecăți de valoare. În același timp, unele instituții media pur și simplu ignorat ambele evenimente.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG