Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalurile Centrului pentru Jurnalism Independent


Invitata este Victoria Gorincioi şi portalurile Centrului pentru Jurnalism Independent.

În recenta campanie electorală, se pare că jurnaliștii s-au confruntat cu anumite probleme, una dintre ele fiind refuzul candidaților de a participa la dezbateri. Citiți mâine, pe portalul Media Azi, un comentariu, în care jurista Tatiana Puiu analizează prevederea din Codul Electoral care obligă instituțiile media să organizeze dezbateri electorale.

Portalul Media Azi al Centrului pentru Jurnalism Independent a informat în ultimele zile și despre schimbările care au loc în prezent pe piața media.

Astfel, postul de televiziune PRIME TV, care aparține ex-liderului democrat Vladimir Plahotniuc, a renunțat la frecvența națională în sistem analog. Consiliul Audiovizualului a examinat această solicitare a radiodifuzorului în ședința sa din 4 noiembrie. În aceeași ședință, Consiliul a aprobat licența de emisie, pentru o perioadă de nouă ani, postului de televiziune Accent TV, afiliat socialiștilor. Reamintim că, recent, CA a aprobat schimbarea denumirii postului de televiziune Accent TV în Primul în Moldova. Astfel, începând cu 4 noiembrie 2019, 4 posturi de televiziune sunt afiliate socialiștilor – este vorba despre NTV Moldova, Accent TV, Primul în Moldova si TNT Bravo.

Îngrijorări privind extinderea fenomenului concentrării mass-media...

În context, organizațiile de media avertizează asupra extinderii fenomenului concentrării mass-media. Despre acest fenomen s-a discutat și la Forumul Mass-media din Moldova, care și-a desfășurat lucrările timp de două zile la Chișinău. Președinta Consiliului de Presă din Moldova (CP), Viorica Zaharia, a menționat la forumul media că concentrarea și pozițiile dominante pe piața media creează un volum imens de informații manipulatorii și aceasta a făcut să coborâm poziții în Indicele Libertății Presei, întocmit de organizația Reporterii Fără Frontiere.

Portalul Mediacritica.md îndeamnă cititorii să analizeze în mod critic titlurile și conținutul materialelor de presă. La rubrica Media în vizor prezentăm exemple de ştiri, realizate cu derapaje de la Ghidul de stil cu norme etice şi alte norme jurnalistice, iar la rubrica Filtrează informația oferim selecții de știri la un anumit subiect, reflectate diferit de către instituțiile de presă, pentru a-i ajuta pe consumatorii de media să aibă o atitudine critică față de ceea ce citesc, ascultă ori privesc.

Tot aici, cititorii pot găsi informații de la lansarea celui de-al cincilea Raport de monitorizare a mass-mediei, ce reflectă perioada dintre primul și al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale generale. Amintim că rapoartele pot fi accesate pe cele două portaluri ale Centrului: media-azi.md și mediacritica.md.

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG