Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este jurnalista Silvia Rotaru.

„Douăzeci și două de medicamente care conțin substanță activă Valsartan, produsă în China, au fost retrase de pe piața farmaceutică din Moldova. Un ordin în acest sens a fost emis de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) pe 5 iulie 2018, iar importatorii au trebuit să se conformeze deciziei până pe 18 iulie. Se presupune că substanța ar conține impurități ce ar putea declanșa cancer.

Alte 28 de medicamente se mai găsesc pe rafturile farmaciilor, dar conțin substanță activă de la alți producători, precizează AMED.

Lipsa de transparență în prestarea serviciilor de înaltă performanță continuă în spitalele din țară. Nu se știe câți pacienți au nevoie de acestea și cum se împart banii

În 2018, CNAM a alocat Centrului Republican de Diagnostică Medicală - 76 de milioane 178 de mii 442 de lei, iar Institutului Mamei și Copilului - 242 de milioane 592 de mii 878 de lei.

Centrul Republican de Diagnostică Medicală prestează doar servicii medicale de înaltă performanță. Tarifele stabilite, conform catalogului tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare prestate de Centru, încep de la câteva zeci de lei și depășesc, în funcție de complexitatea investigației, chiar și 5 mii de lei. Cele mai scumpe sunt investigațiile de imagistică și radiologie. De exemplu, tomografia computerizată a abdomenului cu contrast nonionic la aparat spiralat costă 1.495 de lei. Tot atât costă și tomografia bazinului și creierului.

Nici la Institutul Mamei și Copilului nu este clar câte tomografii sunt efectuate anual, câți pacienți au beneficiat de acest serviciu gratis și câți au plătit pentru el.

Un tânăr schimbat la naștere în spitalul din Călărași, despăgubit cu 2 mii de euro pentru greșeala care i-a schimbat viața. Acesta a fost schimbat la naștere din greșeală și dat altei femei, care născuse în aceeași seară în aceeași maternitate un băiat. Tânărul a aflat despre greșeală abia la 16 ani, când tatăl biologic decedase, iar mama s-a stins și ea la scurt timp”.

XS
SM
MD
LG