Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate INFO”


„Rujeola continuă să facă victime în Moldova. Un copil de numai o lună și jumătate din raionul Soroca este suspectat că s-a infectat de rujeolă de la mama sa, care s-a tratat de curând de această boală. Starea copilului este gravă, dar stabilă, spun responsabilii de sănătatea publică. Copilul a fost transferat sâmbătă din Secția pediatrie a Spitalului Raional Soroca, la Spitalul de Boli Contagioase pentru copii din Chișinău.

La doar o săptămână după ce Guvernul a aprobat modificări la mai multe Hotărâri de Guvern și legi care interferează cu noile prevederi privind activitatea de liberă practică în asistența medicală primară, ieri Ministerul Sănătății a mai venit cu un proiect de Hotărâre care să acopere niște goluri lăsate în documentele anterioare.

De exemplu, Ministerul Sănătății a completat Hotărârea de Guvern care prevede acordarea facilităților tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice, cu un alineat nou în ceea ce privește obligațiile tinerilor care au studiat la buget. Mai exact, se precizează că tinerii sunt obligați să activeze timp de trei ani la unul din prestatorii de servicii medicale, subordonați Ministerului Sănătății sau să practice independent profesiunea de medic de familie și, desigur, cei care vor alege noua formă de activitate vor intra în categoria celor care vor beneficia de facilități. Ce fel de facilități este un alt subiect, asupra căruia nici acum nu există un consens.

Institutul de Medicină Urgentă a dat start intervențiilor de extragere a cheagurilor de sânge din creier. O echipă de medici, pregătită timp de doi ani în instituții medicale europene special pentru aceste operații, au tratat cu succes o femeie, care a suferit un accident vascular cerebral acut (AVC). Acum aceasta este în plin proces de recuperare. Astfel, prin acest gen de intervenție unul din trei pacienți, care suferă un accident vascular cerebral ischemic acut va putea fi salvat, spun specialiștii.”

XS
SM
MD
LG