Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: platforma „Sănătate.info”


Invitata este Silvia Rotaru

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct

„Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală în privința medicului Vadim Scarlat, învinuit în dosarul „mitei pentru judecători”. Medicul și-a recunoscut integral vina, iar acum câteva zile a fost eliberat din arest la domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, acesta riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 15.000 la 20.000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Absolvenții bugetari ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu pot aplica pentru studii la rezidențiat într-o altă țară. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale refuză să le elibereze un certificat de autentificare a studiilor, indispensabil pentru orice țară, cu excepția României. În schimbul unui astfel de certificat aceștia trebuie să restituie banii pe contract pentru cei 6 ani de studii și bursa ce li s-a oferit. Câțiva foști studenți mediciniști ne-au scris indignați despre faptul că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vrea cu orice preț să-i țină în țară, îi obligă să facă rezidențiatul aici și să activeze la stat încă trei ani - aceasta fi plata pentru cei șase ani de studii și bursa pe care au primit-o.

Foști studenți și mediciniști de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, susțin că decizia ministerului este una abuzivă și ilegală, iar cine are de plecat va pleca oricum. „Nu sunt de acord cu decizia Ministerului. Cred că medicii trebuie să fie liberi să decidă ce vor să facă, astfel peste hotare să adune experiențe noi care le pot aplica acasă, daca decid să se reîntoarcă. Nu știu ce urmărește Ministerul prin această decizie, nu cred că astfel va rezolva problema exodului de medici. Oricum cine are să plece, va pleca. Ceea ce i-ar motiva pe studenți să rămână în țară sunt salariile, apoi medicamentele calitative și condițiile de lucru”, ne-a mărturisit o fostă absolventă a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.”

XS
SM
MD
LG