Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata din această seară este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00
Link direct


„Instituțiile medicale din Moldova au adunat în anul 2017 peste 275 de milioane de lei din servicii contra plată, după ce guvernul a operat modificări în februarie 2017 la tarifele la serviciile medicale.

Subiectul a fost discutat la parlament. Deputații au vrut să știe ce sumă au acumulat spitalele și alte instituții medicale din serviciile contra plată, după ce Ministerul Sănătății, condus atunci de Ruxanda Glavan, a scumpit serviciile medicale, autoritatea fiind acuzată de lipsă de transparență și de viziune în calculul noilor tarife. Secretarul de stat, Rodica Scutelnic, a declarat în parlament că în anul 2017 veniturile acumulate din serviciile contra plată au ajuns la 275 de milioane de lei. În 2016, înainte de scumpirea tarifelor, serviciile contra plată ar fi ajuns la 270 de milioane de lei.

O fostă deținută, Viorica Botnari, a câștigat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului un proces împotriva Republicii Moldova, pentru că a fost ținută în arest în condiții inumane și nu i s-a respectat dreptul la tratament. Cazul femeii bolnave de cancer scoate în evidență o serie de probleme grave cu care se confruntă instituțiile medicale din Moldova. Viorica Botnari a fost deținută în penitenciarul nr. 13 din capitală în perioada anilor 2011-2016. Juriștii de la Promo-LEX au constatat că aceasta și-a ispășit pedeapsa în condiții inumane, în timp ce sănătatea ei s-a agravat substanțial. Femeia fost diagnosticată cu o formă a cancerului de sânge (limfom non-Hodgkin) în anul 2003. Boala i-a afectat splina, măduva oaselor și nodurile limfatice. Dânsa acuza co-morbiditate, fiind diagnosticată și cu hepatită cronică.

Spitalul municipal nr. 1 a finalizat cercetarea în cazul medicului Ala Valenga, bătută de soțul unei paciente care a decedat, constatând că Valenga ar fi încălcat mai multe prevederi din fișa de post, motiv pentru care a și luat bătaie. Instituția refuză să califice lovirea ei ca și „accident de muncă”, la rândul său medicul spune că va merge în judecată. Recent, la o solicitare de a revedea repetat concluziile comisiei, administrația a refuzat să-și schimbe punctul de vedere.

Curtea Europeană Drepturilor Omului a stabilit că omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, vizat în cel mai mare dosar din medicină privind licitațiile trucate, va primi despăgubiri în valoare totală de 15.000 de euro. CEDO i-a dat dreptate în ceea ce privește menținerea timp de 7 luni în arest preventiv în penitenciar și refuzul inițial al administrației de acordare a asistenței medicale care nu a fost justificat, tratament considerat inuman și degradant”.

XS
SM
MD
LG