Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitatata de astăzi este jurnalista Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00
Link direct


„Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a propus în cadrul ședinței cabinetului de miniștri un proiect de lege care prevede anularea polițelor de asigurare obligatorie de asistență medicală pe suport de hârtie. Toată evidența privind persoanele asigurate sau neasigurate va trece în regim electronic.

Astfel, atunci când o persoană va avea nevoie de servicii medicale sau să procure medicamente compensate, aceasta nu va mai trebui să poarte polița după ea. Medicii vor avea toate datele în registrul electronic al CNAM. Legea nu lămurește cum va fi practic verificat statutul de asigurat sau neasigurat al persoanei. Acum acest statut poate fi verificat pe pagina CNAM prin accesarea iconiței „verificarea polițelor medicale”.

Salariile angajaților Agenției Naționale de Sănătate Publică întârzie deja a doua lună. Specialiștii spun că nu și-au primit încă lefurile pentru luna mai. Atunci Agenția Națională de Sănătate Publică și-a început oficial activitatea conform noii structuri. Toate centrele de sănătate publică din țară și alte câteva agenții au dispărut ca entități juridice, fiind comasate și devenind o singură instituție. Odată cu dispariția entităților, au fost demiși contabilii, juriștii, astfel că acum toată documentația se face la Chișinău. Specialiștii reangajați în Serviciul Sănătății Publice spun că așteptau ca reforma să le facă munca mai ușoară și, respectiv, să primească și salarii mai mari. Lucrurile se întâmplă însă exact invers – au rămas mai puțini, muncesc mai mult, iar salariile s-au micșorat și ele. În plus, acestea întârzie.

Agenția Națională de Sănătate Publică susține într-un comunicat că toți angajații își vor putea ridica salariile în aproximativ 2 săptămâni. Nu însă pentru două luni – mai și iunie, ci doar pentru luna mai.

Noi oportunități pentru studenții de la Facultatea de Stomatologie din Moldova, dar și din California, SUA. Facultatea de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost acreditată de Consiliul dentar din acest stat, ceea ce înseamnă că diploma obținută în Moldova în domeniul stomatologiei este recunoscută în California și viceversa cele al moldovenilor care studiază acolo vor fi recunoscute în Moldova.

Universitatea își dorește astfel să atragă cât mai mulți studenți străini. Acreditarea a durat aproape doi ani.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG