Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitatata de astăzi este jurnalista Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct


„Guvernul se va împrumuta cu 12 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ca să cumpere ambulanțe pentru Serviciul Medical de Urgență. Cabinetul de Miniștri a aprobat zilele trecute semnarea acordului cu finanțatorul european. În total, vor fi cumpărate 168 de autosanitare de tip B și C.

Astăzi Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească dispune de 295 de ambulanțe, iar 80 la sută dintre ele au uzura de 100%. Guvernul a mai cumpărat în acest an 69 de ambulanțe rusești. Deocamdată însă doar 10 au ajuns în țară.

La aproape un an de când deputații moldoveni au permis să fie modificată Legea privind controlul tutunului în favoarea unui singur importator de dispozitive electronice, acesta a început să le promoveze intens printre tineri. Este vorba de Iqos, dispozitive ale companiei Philip Morris, care nu ard și despre care producătorul spune că ar avea mai puține riscuri pentru sănătate. Noile țigarete sunt contestate inclusiv de către Organizația Mondială a Sănătății.

Acestea au reușit să ajungă pe piața din Republica Moldova datorită unei inițiative legislative a deputatului democrat, Corneliu Dudnic, votată la pachet cu alte legi în vara anului trecut.

Deputații au aprobat raportul de executare a fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2017 fără să intre prea mult în esență și fără să-și pună prea multe întrebări privind modul real de gestionare a celor 6 miliarde de lei din asigurări. Din raportul prezentat de Comisia protecție socială, sănătate și familie lipsește orice referire la posibili indici de fraudă, așa cum atenționa recent Curtea de Conturi.

În fond, comisia de profil din parlament a constatat că CNAM a gestionat anul trecut venituri de 6 miliarde, 256 milioane 635 mii 300 lei și cheltuieli de 6 miliarde 260 milioane 822 mii 400 lei, cu un deficit de peste 4.000.000 lei. Deputații din comisie mai constată că, la fel ca și în ultimii ani, ponderea transferurilor din bugetul de stat este în scădere, de la 51,3 la sută în anul 2013 la 40,4 la sută în 2017”.

XS
SM
MD
LG