Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitatata de astăzi este jurnalista Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct


„De astăzi, în 10 zile, tinerii care vor să facă medicina sunt așteptați să depună dosarele la una dintre cele mai râvnite instituții de învățământ superior din țară – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Este nu doar căutată, ci și cea mai scumpă universitate din Moldova. Pentru anul acesta guvernul a repartizat 405 locuri la buget, dintre care 25 - tinerilor din stânga Nistrului. Tot în acest an USMF vine și cu o ofertă educațională nouă – a înființat Facultatea de Asistență Medicală.

13 sate din raionul Nisporeni nu au medic de familie, iar deficitul de medici de familie este de 15 doctori pentru întreg raionul. Realitatea este că nici stimulentele oferite de stat nu îi țin pe tinerii specialiști în domeniul medicinii primare din mediul rural. În raionul Nisporeni sunt 26 de medici de familie, iar 60% dintre aceștia sunt de vârstă pensionară.

Orice instituție medicală, publică sau privată, va trebui să aplice noul regulament de gestionare a deșeurilor provenite din activitatea medicală, aprobat la guvern și care impune măsuri stricte pe tot traseul, de la producere, colectare, separare, păstrare și nimicire. Potrivit Ministerului Sănătății anual instituțiile medicale din Moldova produc aproximativ 8.700 tone de deșeuri medicale, inclusiv infecțioase, menajere sau părți umane extirpate (anatomice). Cu toate acestea, documentele la nivel național care reglementează modul de gestionare a deșeurilor este incomplet și lasă loc de interpretare.

Oricine dintre noi, atunci când ajunge într-o instituție medicală, mai ales într-un spital, vrea să iasă de-acolo sănătos și mulțumit de calitatea serviciilor prestate. Toți ne-am dori ca acestea să fie performante și mai aproape de oameni. Altfel spus, ne dorim spitale curate, reparate, mobilate, cu medici și asistenți profesioniști și omenoși. Ca să înțelegem mai bine acest lucru, trebuie să știm ce înseamnă, de fapt, un spital performant. De aceea, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), în cadrul proiectului „Promovarea responsabilității sociale participative pentru un sistem de sănătate performant”, finanțat de Banca Mondială, a lansat o campanie de informare în care oamenilor li se explică ce criterii stau la baza unui asemenea spital și când acesta poate fi considerat cu adevărat performant. Campania se desfășoară în 9 raioane din țară: Fălești, Glodeni, Dondușeni, Orhei, Nisporeni, Șoldănești, Cahul, Cantemir și Taraclia”.

XS
SM
MD
LG