Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct


„Ultimele cazuri suspecte de rujeolă, șapte la număr, au fost depistate în raionul Ocnița, potrivit specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Cazurile au fost depistate într-o familie, membră a unei confesiuni religioase, cu 7 copii minori și 2 adulți. Copii nu au fost vaccinați conform calendarului vaccinărilor, inclusiv cu vaccinul ROR. Trei dintre cei șapte copii s-au aflat în tabăra din Morenii Noi, de unde a pornit focarul de rujeolă.

Deși aveau semne clinice de rujeolă, părinții nu s-au adresat după asistență medicală și au refuzat internarea copiilor în secția boli contagioase a Spitalul raional Ocnița pentru continuarea tratamentului.

Medicul de familie a aflat despre starea copiilor atunci când a cerut tuturor familiilor care au copii nevaccinați să vină pentru a fi imunizați.

760 de tineri boboci, viitori medici au rostit jurământul studentului în fața părinților, viitorilor profesori, dar și în fața demnitarilor. Profesorii le-au înmânat halatul alb, stetoscopul și bisturiul pentru a promova mai departe sănătatea. Proaspeții studenți spun că vor rămâne aici să profeseze pentru a ajuta oamenii și țara să progreseze. Din cei 760 de studenți 405 au intrat la buget și 355 vor face studii prin contract. Cei mai mulți studenți, 459, au ales Facultatea de Medicină Generală. Dintre aceștia 360 vor învăța pe banii statului, iar 129 - pe banii proprii.

În timp ce bolile de inimă sunt pe primul loc în topul bolilor care răpesc viața moldovenilor, numărul specialiștilor pregătiți să acorde ajutor medical adecvat este în scădere. Anul trecut în Moldova activau numai 205 cardiologi, atât în instituțiile de stat, cât și în cele private, iar în aproape jumătate din raioane, cardiologi nu se mai găsesc deloc.

Datele statistice ale Centrului Național de Management în Sănătate arată că nu există niciun medic cardiolog în aproape jumătate din raioane: Briceni, Anenii-Noi, Nisporeni, Ungheni, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Taraclia, Vulcănești, Dubăsari, Drochia, Strășeni, Șoldănești.

Cei mai mulți cardiologi sunt concentrați în municipiile Chișinău și Bălți. Oficial, în 2017 erau 205 specialiști, cu doi mai puțini decât în 2016, 166 dintre aceștia sunt angajați în instituțiile subordonate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar restul – în alte instituții”.

XS
SM
MD
LG