Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct


„Până astăzi în Chișinău este confirmat un caz de rujeolă și un altul este suspect. Conform ultimelor date, în Republica Moldova sunt înregistrate 281 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă. Alte 7 cazuri sunt suspecte și în proces de investigare. În raionul Ceadîr-Lunga s-au înregistrat cele mai multe cazuri până acum -147 la număr. Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.

Din datele prezentate în această dimineață la ședința primăriei de către Carolina Olaru, șefa Direcției Sănătate și Protecție Socială, se confirmă că nivelul de vaccinare cu ROR este sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit Carolinei Olaru, rata de vaccinare cu prima doză ROR constituie în primele 8 luni ale acestui an în municipiul Chișinău 88,6 procente. Rata de vaccinare cu a doua doză constituie 82,4 procente, iar cu doza a treia - 89,3 procente.

În pofida indicației ministrei sănătății, muncii și protecției sociale, Svetlana Cebotari, ca să nu fie admiși la școală copiii fără a fi imunizați, ci numai după a 15-a zi de la vaccin, totuși în prima săptămână de școală copiii au mers la studii fără a fi vaccinați. Aceștia fie provin din familii religioase, fie vin din alte orașe sau sate decât instituția unde studiază și până la perfectarea tuturor actelor este nevoie de timp, fie au contraindicații de la medicul de familie. Administrațiile instituțiilor de învățământ ne dau asigurări că într-o săptămână situația se va clarifica.

O expertiză medico-legală ar urma să scoată la iveală cauza morții lui Marius Botnaru, copilul de doar 12 ani bolnav de pancreatită acută și care a ajuns la Institutul Mamei și Copilului în urma unei crize. Între timp, părinții spun că nu sunt mulțumiți de felul cum este gestionat cazul lor și vor să atragă atenția că medicii ar fi încercat să ascundă documentația medicală în ceea ce privește tratamentul administrat în secția de reanimare. Poliția a pornit urmărirea penală baza articolului 213 din Codul Penal: „Încălcarea din neglijență a regulilor şi metodelor de acordare a asistenței medicale”.

Potrivit purtătorului de cuvânt de la IMC, Maxim Cazacu, există două comisii interne, care examinează circumstanțele cazului. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale urmează să facă public un raport până pe 14 sau 15 septembrie.”

XS
SM
MD
LG