Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata ediției este Elena Cioina

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct


„Începând de astăzi şi timp de o lună în toată lumea este marcată luna de conștientizare a cancerului la sân. În Moldova, deși numărul femeilor răpuse de această maladie este în creștere, ne amintim de boală odată pe an – în octombrie. Asta chiar dacă acest tip de cancer este cel mai frecvent depistat la femei fiind înregistrate aproximativ o mie de cazuri noi în fiecare an. Numărul pacientelor este în creștere, de la 1013, în 2015, la 1118, în anul 2017, conform registrului național de cancer. O parte dintre femeile care au depistat boala au şi pierdut lupta chiar din primul an. Se întâmplă din cauza faptului că maladia este depistată târziu când șansele de vindecare scad dramatic, anunţă Ministerul Sănătăţii, fără să dea însă date despre procentul exact al cazurilor depistate tardiv.

Angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică nu şi-au primit salariile aşa cum a promis Ministra Sănătăţii, Silvia Radu. Aceştia spun că deşi ziua de muncă s-a încheiat conturilor lor bancare rămân deocamdată goale.

Oamenii din 9 raioane ale țării sunt informați ce înseamnă spital performant şi ce servicii medicale primare trebuie să solicite când merg la medicul de familie. Răspunsurile la aceste şi alte întrebări, ce alcătuiesc de fapt indicatorii de performanță ale celor două tipuri de instituţii, se regăsesc în broşurile informative oferite locuitorilor din Cahul, Cantemir, Donduşeni, Făleşti, Glodeni, Nisporeni, Orhei, Şoldăneşti şi Taraclia. Acțiunea se înscrie în activitățile incluse în proiectul „Promovarea responsabilităţii sociale participative pentru un sistem de sănătate performant” implementat de Centrul PAS şi finanțat de Banca Mondială”.

XS
SM
MD
LG