Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Elena Cioina

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct


„S-a dat start admiterii la rezidențiat. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat disponibile 540 de locuri. Dosarele pot fi depuse în perioada 18-23 noiembrie. În total, doritorii de a deveni medici pot alege între 51 de specialități. Majoritatea urmează să-și continue studiile la Chișinău, în spitalele cu catedre clinice. Anul trecut, cele mai multe locuri au fost oferite pentru medicina primară – în total 123. Însă nici jumătate nu au fost acoperite. În acest an, potrivit planului Ministerului, cele mai multe vor merge pentru specializări în îngrijirea bolnavilor – 326 de locuri rezervate. În comparație cu anul trecut, concursul de admitere vine cu întârziere de mai bine de o lună și jumătate. Deocamdată, Universitatea nu a explicat de ce s-a întâmplat acest lucru.

Medicii de familie care au trecut la libera practică ar putea plăti mai puțin impozit pe venit, dacă un proiect de lege în acest sens va fi votat de parlamentari. Un deputat propune ca medicii de familie titulari de practică să achite 12 la sută din venit, în loc de 18. Proiectul de lege aparține deputatului Radu Marian. Astfel, medicii de familie care fie și-au deschis cabinet individual sau activează independent în cadrul unui Centru al Medicilor de Familie ar urma să plătească acest impozit, dacă și restul legislatorilor vor fi de acord cu modificarea articolului 694 din Codul Fiscal.

Potrivit autorului, un regim fiscal unificat și simplificat este necesar pentru a impulsiona intrarea în legalitate al freelancerilor, care ar încerca să evite plata taxelor la stat. Libera practică pentru medicina primară a fost introdusă prin lege în iulie 2018, cu implementarea imediată a noilor prevederi pentru zonele rurale unde nu sunt medici. Totuși, reforma funcționează deficitar din cauza mai multor lacune, iar actuala ministră a Sănătății Ala Nemerenco a criticat anterior dur felul în care a fost gândită.

Pe sănătate.info mai citiți un interviu cu Igor Kilcevschi, președintele Ligii persoanelor care trăiesc cu HIV. Acesta spune că după ce Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei a redus aproape în jumătate bugetul pentru prevenirea acestor maladii în țara noastră „există riscul ca epidemia HIV să se extindă în Moldova și chiar să existe mai multe decese, din cauză că serviciile sociale, prestate în mare parte de ONG-uri, nu sunt susținute financiar. Astfel, tot ce s-a dezvoltat ani de zile, încet-încet dispare din cauza lipsei de bani. Detalii în interviu.

Tot pe sănătate.info, în rubrica interviuri, găsiți ultimul episod al podcastului Sănătos Informațional. De această dată, pediatrul Oxana Turcu explică diferența dintre răceală, viroză și gripă. Sănătate să aveți!”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG