Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Elena Cioina.

„Peste 1 milion de euro „ascuns” de către Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și ambulanțe dotate „made in Moldova”, este titlul unui articol despre rezultatele inspecției financiare la această instituție medicală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Link direct

Evaluarea a arătat că banii nu au fost folosiți și nici trecuți în rapoartele financiare de venituri și cheltuieli. Astfel, într-o prescripție din 4 noiembrie, privind controlul financiar tematic realizat la CNAMUP, se menționează că timp de patru ani – în 2015, 2016, 2017 și 2018 instituția a înregistrat la final de an fonduri neutilizate.

În 2015 erau 23 de milioane de lei, în 2016 – 24 de milioane de lei, în 2017 – 25 de milioane de lei, iar în 2018 s-a ajuns la suma de 26 de milioane de lei. Pentru anul în curs, la 1 septembrie, erau înregistrate solduri în mărime de 28 de milioane de lei. De menționat că aceștia sunt bani din asigurările medicale, întrucât serviciul de urgență este în totalitate finanțat din banii de asigurări, adică din Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală.

În ceea ce privește procurarea ambulanțelor rusești Sobol, Inspecția nu vine cu detalii noi, în afară de cele știute deja. Cu excepția unuia – ambulanțele pe care statul a dat sume enorme de bani nici măcar nu erau noi. Autorii controlului financiar menționează că aproape jumătate dintre ambulanțele procurate – 32 la număr - aveau peste 2.000 de kilometri la bord. Asta deși în contractul semnat era clar indicat că autosanitarele trebuiau să fie „noi, să nu fi fost utilizate, reparate, restaurate”.

Fostul secretar de stat de la ministerul Sănătății, Alexandru Voloc, demis de Guvernul Sandu în baza cererii depuse, a fost numit director interimar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Ordinul de numire în funcție a fost semnat în aceeași zi de către fosta ministră, Ala Nemerenco, pe 14 noiembrie.

Potrivit ordinului, Alexandru Voloc deține funcția de director interimar cu drept de semnătură pe actele financiar-bancare. Documentul a fost semnat pe 14 noiembrie, după două zile de la votarea moțiunii de cenzură și căderea Guvernului Maia Sandu. Nemerenco a argumentat ulterior că l-a numit pe Voloc în această funcție pentru că „Alexandru are toate abilitățile de a se ocupa cu toate problemele spitalului”. Nimeni nu și-a dorit acest post, a mai spus fosta ministră de la Sănătate.

Concursul pentru ocuparea funcției de director la „Toma Ciorbă” a fost lansat pe 7 noiembrie, însă pe 14 noiembrie, în ziua numirii lui Alexandru Voloc, a fost anulat de Ala Nemerenco, fără ca aceasta să argumenteze motivele anulării.

Zece angajaţi ai Centrul de Medicină Legală au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA. Aceştia sunt suspectaţi că, folosindu-se de situaţia de serviciu, ar fi organizat o schemă infracțională prin intermediul căreia ar fi dobândit ilicit mijloace bănești ce reprezentau plăți pentru serviciile de expertiză judiciară.

Potrivit materialelor cauzei, banii ar fi fost pretinşi pentru formularea unor concluzii denaturate în rapoartele de expertiză, întocmite în legătură cu examinarea cauzei morții, iar aceste plăţi variau între 900 şi 10.000 lei şi nu erau contabilizate în casieria instituției. Prin urmare, sumele indicate ar fi fost împărţite între cei care prestau serviciile menţionate, în acest mod fiind cauzate prejudicii materiale instituţiei medicale.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG