Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata este Elena Cioina de la Sănătate.info

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct

Republica Moldova se află printre statele cu cele mai mari cheltuieli catastrofale pentru servicii medicale. Un studiu publicat de OMS și realizat de experți din mai multe țări confirmă că în Republica Moldova sănătatea este lux, iar serviciile medicale nu sunt nici pe departe gratuite, chiar și pentru categoriile defavorizate. Din contra, moldovenii și așa prea săraci sunt nevoiți să plătească bani pentru medicamente, servicii la etapa de internare în spital și pentru servicii stomatologice.

Potrivit datelor analizate, Republica Moldova este țara cu ponderea cea mai mare de gospodării care au suportat cheltuieli catastrofale pentru sănătate – 17 %, iar diferența este izbitoare comparativ cu alte state.

Republica Moldova este țara cu ponderea cea mai mare de gospodării care au suportat cheltuieli catastrofale pentru sănătate...


Același studiu arată că Moldova se situează pe locul trei printre statele cu cele mai multe familii aflate în pragul sărăciei și care sunt nevoie să suporte plăți din buzunar pentru a accesa servicii de sănătate. Aproape 7% dintre gospodării nu-și mai permit acoperirea nevoilor de bază după ce au plătit pentru servicii medicale. Mai rău decât Republica Moldova s-au descurcat doar Albania și Ucraina.

Deși ar trebui prin politicile sale să protejeze cele mai vulnerabile categorii, datele arată că tocmai cei mai săraci sunt afectați de plățile directe din buzunar pentru servicii de sănătate. Același studiu confirmă că în Republica Moldova plățile din buzunar reprezintă 46% din cheltuielile totale pentru sănătate, ceea ce reprezintă practic încă un buget în afară de ceea ce este statul în stare să acopere.

Un raport al Curții de Conturi arată un management defectuos al Programului de prevenire și combatere a tuberculozei pentru perioada anilor 2017-2019. Instituția a efectuat auditul mai multor instituții și a constatat o performanță redusă, care în consecință nu a contribuit la diminuarea poverii tuberculozei în Moldova. Detalii citiți pe Sănătate INFO.

Pe Sanoteca cei interesați de subiecte utilitare pot citi despre semnele abuzului de alcool. În aceleași text, veți găsi recomandări cum să-l evitați, dar și cum să-l tratați în cazul în care ați devenit victima lui.

În același timp, medical adrolog, Adriana Sadovnic le explică adolescenților cum să evite traumele psihologice și greșelile debutului sexual.

XS
SM
MD
LG