Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata emisiunii este Elena Cioina.

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

În Republica Moldova, îngrijirile paliative nu sunt integrate plenar în sistemul de sănătate și nici nu sunt centrate pe pacient. Asta, chiar dacă Ministerul Sănătății, autoritatea centrală în domeniu, și-a luat acest angajament încă în 2014, când a semnat Rezoluția Asambleei Mondiale a Sănătății. Îngrijirile paliative sunt confundate, inclusiv la nivelul responsabililor din sănătate cu serviciile pentru bolnavii cronici. Din această cauză, în multe dintre instituțiile medicale din țară veți găsi paturile amenajate pentru bolnavii incurabili alături de cele destinate pacienților cu boli cronice.

Îngrijirile paliative nu sunt integrate plenar în sistemul de sănătate și nici nu sunt centrate pe pacient.

De asemenea, finanțarea serviciilor de îngrijire paliativă nu se regăsește expres în Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală, fiind „ascunsă” în finanțarea serviciilor comunitare sau de îngrijire la domiciliu, ceea ce înseamnă lucruri diferite. Abordarea responsabililor din domeniul sănătății pentru îngrijirile paliative este una confuză, exclusiv bio-medicală, nicidecum una bio-psiho-socială. Pacientul incurabil este văzut de sistem drept un „caz de boală”, dar nu un om muribund, care și-ar dori să-și trăiască ultimele zile ale vieții cu demnitate. Este subiectul ultimului episod al podcastului Sănătos Informațional pe Sănătate INFO, în care Ghenadie Țurcanu explică din calitate a de autor a unui raport pe tema îngrijirilor paliative, de ce Moldova nu oferă servicii de calitate oamenilor aflați la sfârșitul vieții lor.

Guvernul Chicu refuză transparența totală a banilor din Sănătate și menține haosul plăților directe și celor neformale. Săptămâna trecută Parlamentul a aprobat în primă lectură proiectul de lege care prevede transparență maximă în gestionarea Fondurilor Asigurării de Asistență Medicală. Documentul ar trebui să ofere mai multă claritate în gestionarea banilor din Sănătate.

În primul rând, autorii proiectului și-au propus să existe o definitivare clară a prestatorilor de servicii farmaceutice, acestea fiind entitățile care încheie contracte cu CNAM, pentru eliberarea medicamentelor compensate. În formula propusă, legea ar urma să prevadă ca să existe un model de contract-tip, care să fie stabilit de Guvern, ceea ce nu există acum.

Guvernul Chicu refuză transparența totală a banilor din Sănătate...

După semnarea acestui contract-tip, ambele părți, atât CNAM, cât și prestatorul de servicii farmaceutice, ar urma să fie obligate să facă publice atât contractele, anexele, cât și acordurile adiționale, lucru care nu se întâmplă acum. Prestatorii ar trebui să publice nu doar sumele obținute în urma contractelor cu CNAM, dar și veniturile din alte surse. Drept argument, autorii documentului dau exemplul cazului de repartizare a insulinei prin intermediul Poștei Moldovei.

Deși a emis un aviz pozitiv, în propunerile formulate de Guvernul nu se mai regăsește obligativitatea CNAM, de a face publice nu doar contractele, ci și anexele acestora și orice acorduri adiționale, ceea ce reprezintă o mare problemă, întrucât acolo se pot regăsi informații financiare foarte importante la care nu vom avea acces. Alte detalii despre proiect găsiți în rubrica știri interne pe Sănătate INFO.

În același timp, pe Sanoteca.md găsiți care cele mai frecvente mituri despre noul coronavirus. Și aflați de ce produsele IQOS sunt o cale spre dependență, nicidecum o alternativă mai sănătoasă țigărilor clasice.

XS
SM
MD
LG