Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sanatate.info


Invitata rubricii este Elena Cioina.

„Încă o instituție subordonată Ministerului sănătății are un nou șef. Este vorba de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate. Eduard Patic, de profesie procuror, stabilit în funcție de fosta ministră a Sănătății, ala Nemerenco a fost suspendat. Noua ministră a numit-o interimar pe Alina Rusu, angajată anterior la Agenția Medicamentului. Viorica Dumbrăveanu a menționat pentru Sănătate INFO că Eduard Patic ar fi fost suspendat din cauză că ar fi pus în pericol securitatea transfuzională. Mai exact nu a organizat la timp licitații de procurare a medicametelor pentru necesitățile acestui domeniu. Patic nu a comentat decizia ministrei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00
Link direct


Coronavirusul de tip nou rămâne subiectul principal pe agenda publică, și inclusiv a autorităților. Astăzi Ministerul de Externe a anunțat că două moldovence, stabilite în Italia, s-au infectat cu noul Coronavirus. Ambele au starea de sănătate bună și se află în carantină, la domiciliu, sub supraveghere medical. Moldovencele au fost în contact cu un cetățean Italian, care a decedat din cauza virusului.

România introduce vaccinarea obligatorie. Legea vaccinării, care prevede acest lucru, a trecut astăzi de votul Comisiei pentru sănătate. Deputații au votat în unanimitate, introducerea acestui amendament în proiectul legii vaccinării. Proiectul de lege trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaților, care este decizională.

Un nou studiu realizat de savanții de la Universitatea de Sănătate Loma Linda din SUA asocială consumul laptelui de vaci cu riscul apariției cancerului de sân. „Produsele lactate, soia și riscul cancerului de sân”, articol publicat în revista International Journal of Epidemiology, a depistat că și consumul unei cantități moderate de lapte zilnic poate mări riscul apariției cancerului de sân la femei cu până la 80%, în funcție de cantitatea laptelui consumat. Un posibil motiv al asocierii dintre cancerul de sân și consumul de lactate poate fi conținutul hormonilor sexuali din lapte, pentru că vacile alăptează, iar foarte frecvent, 75% dintre vacile mulse sunt și însărcinate. Cancerul de sâni la femei este un cancer indus hormonal, spun savanții. De asemenea, consumul lactatelor și al altor produse de origine animalieră, conform unor studii, este de asemenea asociată cu un nivel mărit a unor factori hormonali, asociați cu apariția cancerului.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG