Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata este Elena Cioina de la sanatate.info:

Spațiul public din Moldova este acaparat în aceste zile de informații despre coronavirus, după ce sâmbătă autoritățile au confirmat prezența acestuia și pe teritoriul Moldovei la o moldovenească ajunsă acasă din Italia. Deși au declarat că au întreprins toate măsurile pentru a-i salva viața, responsabilii nu au ezitat să o acuze de iresponsabilitate, pentru că nu a anunțat pe nimeni dintre autorități, înainte să urce în avion, că este bolnavă.

Responsabilii nu au ezitat să o acuze de iresponsabilitate...


Responsabilii au fost criticați însă pentru lipsa de reacție și prezentarea cu întârziere a explicațiilor privind măsurile de prevenire și protecție de virus în Moldova.

În mod special, indignările, inclusiv ale jurnaliștilor, se referă la modul în care a fost gestionat cazul călătorilor reveniți din Italia, aceștia fiind lăsați să plece din aeroport, deși deja exista suspiciune că au intrat în contact cu bolnava. Responsabilii spun că au respectat ghidul Organizației Mondiale a Sănătății, iar acesta nu prevedea reținerea călătorilor.

Acestea au trebuit să-i caute pe pasagerii rutei Milano-Chișinău cu medicii de familie și poliția. Deși li s-a recomandat să stea izolați, unii dintre ei au fost găsiți la biserică, la înmormântări sau pur si simplu s-au văzut cu prietenii.

Unii au fost găsiți la biserică, la înmormântări sau pur și simplu s-au văzut cu prietenii...


Astăzi, președintele i-a amenințat cu sancțiuni pe cei care nu vor respecta recomandările autorităților, precizând că Guvernul urmează să pregătească un document în acest sens.

Tot pe Sănătate INFO, avocata Olesea Doronceanu explică ce lege a încălcat președintele Dodon, dar și alți responsabili din stat, atunci când au divulgate numele pacietei depistată cu Coronavirus. Avocata a menționat că potrivit art.81 din Constituție, președintele se bucură de imunitate și poate fi atras la răspundere penală doar cu acceptul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor aleşi în Parlament. Olea Doronceanu spune că divulgarea identității arată cât de necunoscute sunt drepturile pacientului, din moment ce oficiali de rang înalt nu o percep drept încălcare.

XS
SM
MD
LG