Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: sanatate.info


Invitata este Silvia Rotaru. Desprre lupta cu TBC si softurile pentru medicina primară.

„Ieri în întreaga lume a fost marcată Ziua mondială de luptă cu una dintre cele mai vechi maladii ale lumii – Tuberculoza (TB). Un motiv în plus ca oamenii să fie sensibilizați și să știe cum să se protejeze de boală, precum și ce trebuie să facă dacă s-au îmbolnăvit de ea.

Silvia Rotaru: sanatate.info
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct


Moldova e una dintre țările cu povară înaltă a infecției, iar responsabili spun că deși sunt întreprinse diverse acțiuni pentru combaterea ei, de lucru mai este foarte mult. Numărul celor afectați de TB este în scădere constantă, însă specialiștii ne explică că totuși, trebuie să fim vigilenți. Pe cine afectează tuberculoza în Moldova și de ce nu reușim să ieșim din zona gri, aflați din interviul cu Valentina Vilc, coordonatorul Programului național de control al tuberculozei 2016-2020.

Ministerul Sănătății vrea să renunțe la cele două softuri pentru medicina primară și pentru spitale, în jurul cărora au existat numeroase controverse. Acestea ar urma să fie preluate de către CNAM pentru „implementarea unor mecanisme eficiente de monitorizare și control al nivelului calității serviciilor medicale oferite populației, având drept scop modernizarea serviciilor medicale primare și spitalicești în aceeași direcție pe care o au țările Uniunii Europene în sectorul medical”.

Așadar, SIA AMP și SIA AMS - două softuri cu numeroase probleme pentru care Ministerul Sănătății a organizat licitații publice de creare, de cumpărare a licențelor etc – urmează să treacă în gestiunea CNAM. Un proiect de hotărâre de Guvern prevede acest lucru. Argumentul autorităților este că cel mai bine se va ocupa de ele CNAM în corespundere cu „prioritățile de politici în domeniul sănătății”.

Stanislav Florea, medicul acuzat că a violat 16 paciente din Internatul Psihoneurologic din Bălți, a fost condamnat la 15 ani de închisoare și arestat în sala de judecată. Acesta își va ispăși pedeapsa într-un penitenciar de tip închis, iar victimele urmează să primească despăgubiri morale între 50 și 70 de mii de lei.”

XS
SM
MD
LG