Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md


Invitata este Elena Cioina de la sanatateinfo.md.

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

„Astăzi sanatateinfo.md vă invită să citiți o investigație despre măștile anti-COVID19, pe care le-a procurat Asociația Medicală Teritorială Buiucani pentru medicii de familie și pacienți. Acestea au costat instituția în jur de 50 de mii de lei și au fost cumpărate din bani publici. Deși administrația ne asigură că măștile sunt calitative, în realitate acestea par a fi niște șervețele umede din bumbac pe care le cumpărăm de la market. Mai multe detalii despre calitatea măștilor și achiziția propriu-zisă găsiți în rubrica banii tăi în sănătate.

Modele de transparență în domeniul medicamentului: raportarea medicamentelor lipsă, este titlul unui alt material jurnalistic publicat de Sănătate INFO. Colega noastră, Irina Papuc aduce exemple de bună practică privind raportarea medicamentelor lipsă în România pe platforma medicamentelipsa.ms.ro.

În Republica Moldova plățile din buzunar reprezintă 46 % din cheltuielile totale pentru sănătate, ceea ce reprezintă practic încă un buget în afară de ceea ce este statul în stare să acopere. Datele disponibile mai arată că peste 60 la sută din banii plătiți din buzunar de moldoveni sunt orientați către medicamente, la care se adaugă alte cheltuieli la etapa de internare în spital. În pofida recomandărilor internaționale de a face domeniul mult mai transparent, în Moldova nu există măsuri eficiente din partea autorităților în acest sens.

Premierul Ion Chicu a anunțat astăzi că sistemul medical din țară pregătește 2 mii de paturi în spitale pentru bolnavii cu COVID19 în contextul creșterii numărului de cazuri în ultimele două săptămâni. Vineri, după ședința de Guvern, oficialul anunța că se pregătesc 500 de paturi improvizate în afara sistemului medical, astfel că nu e clar dacă în cele 2 mii de astăzi au fost incluse și cele de vineri. Șeful executivului a anunțat că situația este dificilă, dar a ținut să ne calmeze, spunând că în toată lumea situația privind infecția COVID19 e dificilă. Drept exemplu, Ion Chicu a adus rata deceselor înregistrate în Republica Moldova, care acum e de 3,6%, în timp ce în țări mult mai dezvoltate decât Moldova, aceasta ar fi dublă. Acesta a menționat că în această săptămână autoritățile așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor de COVID19 că crească și până la 500-600 de cazuri pe zi, fără să explice în baza căror estimări a făcut constatările.

Și pasionații de sport, dar și sportivii profesioniști găsesc pe sănătate info în rubrica COVID19 – ghiduri și protocoale recomandări post-criza Covid19 pentru reluarea activităților sportive.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG