Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md


Invitată este Elena Cioina de la sanatateinfo.md.

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct

„Astăzi Moldova a trecut de 40 de mii de îmbolnăviri provocate de infecția COVID19. Toate cazurile au fost transmise local, în comunitate. Peste 10 400 dintre ele sunt active, ceea ce înseamnă o presiune enormă pentru sistemul medical, indiferent dacă oamenii se tratează în spital sau acasă. Numărul bolnavilor internați la terapie intensivă se apropie de 600, 33 dintre aceștia fiind conectați la respirație artificială. Totodată, astăzi 395 de pacienți au fost externați, cu 135 mai mulți decât s-au îmbolnăvit. Însă deși cazuri de COVID-19 înregistrate sunt mai puține, tradițional luni, au fost efectuate și mai puține teste – doar 1251.

Pe Sănătate INFO mai citiți astăzi un reportaj despre felul în care s-au pregătit școlile din țară de începerea noului an de studii, în contextul prevenirii infectării cu COVID19, precum și câte dintre spitalele raionale au publicate pe site-urile lor rapoartele anuale de activitate.

Totodată, astăzi în întreaga lume sunt marcate două evenimente importante pentru sănătatea publică – Ziua Internațională a aerului curat și campania globală de prevenire a bolilor netransmisibile. Cu prilejului Zilei aerului curat, jurnalista Lilia Curchi de la revista Natura ne-a oferit un interviu în care ne spune care sunt cele mai mari riscuri de poluare a aerului în Moldova. Printre factorii care provoacă maladiile cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat este și poluarea aerului. 89% dintre decesele înregistrate anual în Moldova sunt provocate de maladiile netransmisibile, iar aproape 60% dintre acestea sunt boli ale inimii. În general, în lume, bolile cronice iau, anual, viața a peste 41 de milioane de oameni.

De la specialistul în somnologie, Adrian Lupușor aflați de ce somnul este o provocare a omului modern și ce puteți face pentru a evita insomniile. Detalii în rubrica Sfatul Medicului de pe Sanoteca.md.

Și, în final, tot pe Sanoteca.md citiți despre cât durează sexul. Concluzia oamenilor de știință e că – atât cât vor partenerii. Detalii găsiți însă în material.”

XS
SM
MD
LG