Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md


Invitata este Irina Papuc de la sanatateinfo.md.

Un ziar în fiecare seară: sanatateinfo.md
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

„Avocatul Poporului este de părere că autoritățile încalcă dreptul la viață și sănătate pacienților care au Covid-19 și care se tratează la domiciliu, după ce mai multe instituții media, inclusiv Sănătate INFO, au scris despre faptul că oamenii întâmpină dificultăți în accesarea medicamentelor și că acestea au devenit nejustificat de scumpe. Astfel, Ombusdmanul recomandă Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un protocol clar, nediscriminatoriu și să includă medicamentele indicate în tratamentul la domiciliu în Lista medicamentelor compensate.

Dreptul la viață și sănătate este încălcat și pacienților cu alte boli grave care devin victime colaterale ale pandemiei, dar și a sistemului nepregătit să-i facă față. Sănătate INFO a documentat cazul unei paciente bolnave de cancer care s-a internat la Institutul Oncologic pentru o mastectomie. Rudele sunt convinse de faptul că pacienta a fost infectată cu Covid-19 în spital, iar în câteva zile a și murit. Membrii unei comisii formate pentru a investiga cazul ar fi confirmat faptul că medicii au solicitat mită pentru a-i efectua intervenția chirurgicală și le-ar fi cerut rudelor să fie înțelegătoare, întrucât mita este o realitate în sistemul medical moldovenesc.

Între timp, România și-a dezvoltat deja propria strategie de vaccinare anti-Covid. În Monitorul Oficial al României a fost publicată hotărârea Guvernului de la București privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19. În document se explică întreg procesul de vaccinare – de la administrarea serurilor autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului - până la organizarea vaccinării, depozitarea, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că România își propune să vaccineze 60%-70% din populație, adică aproximativ 13 milioane de români, în primele 6 luni ale campaniei de vaccinare.

Tradițional, vă invităm să ne citiți și pe Sanoteca.MD. Astăzi, am pregătit un articol utilitar din care puteți afla ce prevede cea de a treia ediție a Protocolului Clinic standardizat pentru medicii de familie privind Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19).”

XS
SM
MD
LG