Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: sănătate.info


Invitata noastră este astăzi Elena Cioina de la portalul sănătate.info.

Un ziar în fiecare seară: sănătate.info
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

„Astăzi vă propunem două materiale, pe care le considerăm importante pentru public. Într-un interviu pentru Sănătate INFO Valentina Vilc, coordonatoarea Programului Național de control a tuberculozei spune că „Tuberculoza în Moldova este sub-diagnosticată din cauza pandemiei COVID19. Și asta e o situație gravă”, Din cauza restricțiilor impuse în perioada de criză, depistarea bolnavilor noi cu tuberculoză a scăzut cu aproape 40%, în ultimele 9 luni ale acestui an, față de alte 9 luni ale anului trecut. În cifre ar însemna că în această perioadă au fost depistate doar 1384 de persoane bolnave de TB, cu 639 mai puține decât anul trecut. Valentina Vilc a explicat că acest lucru nu înseamnă că sunt mai puțini bolnavi în Moldova, ci doar că din cauza restricțiilor impuse în pandemie, multe dintre activitățile de prevenire și control a infecției nu au putut fi realizate, inclusiv depistarea bolnavilor. Câți bolnavi cu TB s-au infectat și cu COVID19 în această perioadă și câți au decedat, aflați din interviu.

Conceperea unui copil și Covid-19: trebuie femeile să rămână însărcinate sau să mai aștepte?, este titlul unui articol pe care-l găsiți în rubrica externe pe site-ul Sănătate INFO. Autorii acestei opinii publicată în revista online de specialitate New England Journal of Medicine afirmă că în timpul urgențelor anterioare de sănătate publică, problema dacă instituțiile de sănătate publică ar trebui să recomande femeilor să evite să rămână însărcinate, din cauza riscurilor potențiale pentru ele și pentru nou-născuții lor, a fost controversată. Pandemia Covid-19 în curs de desfășurare generează din nou întrebări cu privire la faptul dacă femeile ar trebui să ia în considerare amânarea sarcinii din cauza riscurilor potențiale legate de virus. Astfel de discuții implică considerații etice importante, spun specialiștii.

De altfel, problema evitării sarcinii a apărut la începutul epidemiei HIV, după recunoașterea faptului că transmiterea perinatală a avut loc într-un sfert dintre sarcinile în rândul femeilor cu HIV și că atât copiii infectați perinatal, cât și mamele lor au suportat consecințe serioase.

În timpul pandemiei de gripă H1N1, pe măsură ce au apărut date care arătau că femeile însărcinate cu H1N1 prezentau un risc crescut de complicații și deces, unii medici au cerut Centrului de control al bolilor din Atlanta să recomande femeilor să aștepte până la sfârșitul pandemiei pentru a rămâne gravide.

Problema întârzierii conceperii unui copil a fost ridicată din nou în timpul focarului Zika, în perioada 2016 și 2017. Din cauza riscurilor substanțiale pentru făt, a fost discutată întrebarea dacă femeile care trăiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să evite să rămână însărcinate.

Acum, deși datele privind riscurile legate de Covid-19 pentru femeile însărcinate și nou-născuți sunt limitate, un studiu recent a constatat că femeile însărcinate cu Covid-19 prezintă un risc crescut de 1,5 ori de a fi admise la o unitate de terapie intensivă și de 1,7 ori – de a necesita ventilație mecanică, comparativ cu femeile de vârstă fertilă cu Covid-19 care nu sunt însărcinate. Totodată, datele existente nu confirmă faptul că femeile însărcinate au un risc crescut de deces.”

XS
SM
MD
LG