Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: sanatate.info


Invitata este Silvia Rotaru de la sanatate.info

Un ziar în fiecare seară: sanatate.info
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
Link direct

„Astăzi, 25 mai, în Republica Moldova au fost confirmate 54 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. 53 de cazuri sunt cu transmitere locală și un caz de import (Federația Rusă). Astăzi au fost efectuate 478 de teste, dintre care primar – 383 şi repetat – 95. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul tip de Coronavirus a ajuns la 7.147 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 4 sunt lucrători medicali: felceri – 1, asistenți medicali – 2, personal auxiliar – 1. Tot astăzi, alte 89 de persoane au fost externate, în total, 3.802 persoane s-au vindecat. De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 11 decese, numărul acestora, ajungând la 261.

Președintele Igor Dodon se avântă din nou în declarații. Deși aproape jumătate din anul 2020 a trecut, șeful statului propune ca acest an să fie dedicat lucrătorului medical. De asemenea, Dodon promite dublarea salariilor acestora, însă nu pentru toți o dată. O primă majorare ar urma să se întâmple în septembrie, cu 2 luni înainte de alegerile prezidențiale.

Igor Dodon nu a menționat din ce resurse financiare urmează să se producă aceste măriri de salarii, or, Fondul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală, din care cadrele medicale își primesc salariile, cel puțin deocamdată, nu a fost modificat. De asemenea, în acest an contribuțiile salariaților și angajatorilor, cea a statului pentru categoriile pe care le asigură, precum și plata pentru polița medicală în sumă fixă – nu au crescut.

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG