Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: NewsMaker.md


Invitata din această seară este Alexandra Batanova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct


„Niciun candidat al partidelor de stânga nu a reușit de la independență încoace să câștige Primăria Chișinăului, chiar dacă de câteva ori candidaţii acestor partide au fost în prag de victorie. NewsMaker a decis să reamintească cum au decurs alegerile pentru funcţia de primar al capitalei în ultimele două decenii şi să evalueze șansele la victorie ale socialistului Ion Ceban. Până la el, din alegerile Chişinăului au ieşit învinși Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi. Detalii citiţi în materialul „Orașul stângii, orașul dreptei”.

Într-un alt material intitulat „De la unire, la ură” aflaţi cum o postare pe o pagină falsă din Facebook a declanșat o dispută. Pe pagina cu pricină au fost publicate îndemnuri violente la adresa unioniştilor. Postarea, precum şi pagina din rețeaua de socializare sunt împestrițate de simbolica socialiștilor şi de portretele lui Igor Dodon, aşa că mulţi utilizatori se pare că au crezut că adepţii lui Dodon chiar sunt capabili de aşa ceva. Am încercat să face lumină în această situație şi să vedem cui îi convine.

Într-un interviu în exclusivitate pentru NewsMaker şeful Secretariatului comunităţii energetice europene, Janez Kopač, vorbeşte despre importanţa interconectării R. Moldova cu reţele energetice româneşti şi europene. Există sau nu riscul ca Moldova să rămână fără gaze naturale şi cum autorităţile au ajuns la înțelegere cu Gazprom, aflaţi din interviu.

Freedom House a publicat studiul anual despre democraţia ţărilor în tranziţie. Despre Moldova nu se vorbeşte în termeni pozitivi, dar autorii studiului cred că guvernanţii încă pot face o alegere corectă între totalitarism şi democraţie. Între timp, experţii autohtoni vorbesc despre intensificarea „controlului totalitar al puterii”.

Vom publica săptămâna aceasta articolul „Bastionul democraţiei” despre cum Partidul Democrat s-a mutat în acest an într-un nou sediu luxos în centrul Chişinăului, sediul pe care şi-l construia anterior Partidul Comuniştilor. Democraţii şi-au pregătit minuţios mutarea, au evacuat o instanţă de judecată, au ocupat parcela de teren a Procuraturii şi au blocat accesul în cartier. Am încercat să aflăm dacă în aceste circumstanţe democraţii au respectat legislaţia”.

XS
SM
MD
LG