Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata serii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct


„Citiți astăzi pe Sănătate.info despre cazul de malpraxis de la Spitalul Municipal nr.3, care ne-ar putea duce la CEDO. Procesul a început în anul 2013, după ce o tânără mamă de 24 de ani a decedat la o zi după internarea sa. Avocații spun că doctorii au eșuat să-i acorde asistență medicală necesară la toate etapele, însă lezarea arterei subclavie stângă ar fi dus direct la decesul ei. Aceștia spun că medicul vizat a recunoscut vina sa într-o hotărâre a instanței pentru a fi amnistiat, apoi și-a negat propriile declarații.

Angajații din sănătate vor lucra oficial cu o oră mai puțin în comparație cu cei de alte profesii, în total, zilnic, câte șapte ore, în loc de opt. Prevederea se regăsește în noua Convenție colectivă de ramură, aprobată pentru anii 2018-2021. De asemenea, angajatul medical are dreptul prioritar la investigații medicale și tratament, de a munci de sine stătător, de a fi protejat de cazurile de violență, etc. Documentul a intrat în vigoare și a fost semnat între guvern și sindicate.

Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede ultragierea lucrătorului medical, în pofida avizelor negative de la guvern și Direcția juridică a parlamentului. Proiectul de lege prevede amenzi, dar și arest contravențional până la 15 zile. Astfel, pentru jignirea intenționată sau pentru un alt comportament ce lezează drepturile lucrătorilor medicali în exercitarea obligațiilor de serviciu se prevede o sancțiune de la 500 de lei până la 1.250 lei. Pentru vătămare corporală și acte de huliganism se prevede o sancțiune de 1.250 de lei până la 7.500 de lei sau cu arest contravențional până la 15 zile.”

XS
SM
MD
LG