Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecarea seară: Sănătate.info


Invitata din această seară este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00
Link direct


„Guvernul ar putea oferi o indexare puțin mai mare la salariile lucrătorilor medicali, de 4,1% față de 3,7%, cât a fost stabilit inițial. În bani ar însemna, în medie, un adaos de aproximativ 100 de lei la salariul de bază sau aproximativ 5 euro. Vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Stratan, a declarat că indexarea nu este semnificativă, „dar oricum e o creștere”.

Potrivit Sindicatului Sănătatea, guvernul ar putea crește indexarea până la 10 la sută, având în vedere că în acest an Compania Națională de Asigurări în Medicină are un buget mai mare cu 425 de milioane de lei în comparație cu cel de anul trecut.

În luna martie, Spitalul raional Glodeni, Spitalul Municipal nr. 1, Spitalul raional Râșcani, Institutul de Cardiologie și Maternitatea nr. 2 sunt în fruntea clasamentului privind satisfacția pacientului. Acestea se află pe primele cinci poziții. Pacienții sunt mulțumiți atât de calitatea serviciilor medicale prestate, condițiile din spital, dar și de atitudinea personalului medical. Totodată, spitalele din Ungheni, Cantemir, Cahul, Orhei și Telenești sunt în top cinci spitale raionale cele mai bune în funcție de scorul PAS. În același timp, spitalele raionale din Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul și Călărași au fost cel mai des vizitate pe pagina spitale.md.

Tot în luna martie, pacienții au evaluat spitalele pe pagina web spitale.md de 57 de ori. Cele mai multe aprecieri le-a obținut Sf. Arhanghel Mihai” din capitală, urmat în top de Spitalul Municipal nr. 1, Spitalul Municipal Sf. Treime, Spitalul raional Hâncești și Institul Mamei și Copilului.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a emis pe 20 martie un ordin de apropare a „Ghidului privind aplicarea procedurii de comunicare și consiliere a pacienților”. Ghidul spune că medicii trebuie să fie empatici cu pacienții, să dezvolte mai multe tehnici de comunicare care vor contribui la starea de bine psihologică a acestora.

Respectând bunele practici de comunicare, pacientului i se vor respecta un șir de drepturi: dreptul la servicii și informații fără a fi discriminat, dreptul de a-și manifesta acordul, de a alege, la confidențialitate, dreptul de a se indigna față de serviciile prestate”.

XS
SM
MD
LG