Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata din această seară este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00
Link direct


„Salariile mici și migrația pun în dificultate activitatea Agenției Naționale de Sănătate Publică din start. De aceea este important ca guvernul să ducă la bun sfârșit problema finanțării și salarizării adecvate a personalului din domeniul sănătății publice, susține Ion Băhnărel, fost vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică în cadrul ședinței de raport organizată de Ministerul Sănătății, la sfârșitul săptămânii trecute.

Echipele formate din felceri au preluat și anul trecut cele mai multe solicitări de ajutor medical de urgență. Vorbim de peste 500.000 de solicitări. În unele raioane situațiile de pericol pentru viața oamenilor sunt gestionate aproape în totalitate de felceri, iar raportul de acordare a ajutorului dintre o echipă generalistă și una din felceri întrece în unele cazuri și raportul de 1:8.

Tinerii din Moldova care vor să meargă la medicină pot îmbrățișa o nouă profesie. Universitatea a deschis anul trecut Facultatea de Optometrie, care va pregăti specialiști ce vor avea grijă să ne depisteze la timp problemele de vedere. Deschiderea facultății s-a făcut cu suportul ONG-ului Help Moldova, Guvernului Norvegiei și Guvernului Republicii Moldova. Studenții înscriși să studieze această profesie învață doar patru ani, iar marele avantaj este că vor putea face stagiul practic în Norvegia, diploma lor urmând să fie recunoscută la nivel internațional.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a prezentat săptămâna trecută în fața unui auditoriu de aproximativ 100 de persoane raportul de activitate pentru anul 2017. Din informațiile prezentate, reiese că domeniul sănătății ar avea probleme minore. Date despre exodul doctorilor, salariile mici, lipsa perspectivelor de dezvoltare profesională pentru medicii de la sate, corupția din sistem și percepția populației față de calitatea serviciilor medicale, comunicare defectuoasă dintre medici și pacienți nu au fost incluse în raport.”

XS
SM
MD
LG