Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.info


Invitata de astăzi este Silvia Rotaru.

„Laboratorul de alergologie și imunologie al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente care ajută la depistarea infecțiilor sângelui. Aparatul se numește flowcitometru și poate identifica, într-un singur minut, ce verigă a sistemului imun este afectată. De serviciile laboratorului Universității de Medicină vor putea beneficia gratuit toți pacienții care vor avea bilet de trimitere de la medicul de familie. Echipamentul medical, împreună cu analizatorul hematologic și reactivele au costat 83 de mii de dolari și a fost donat de Guvernul Japoniei.

15 lucrători din instituții medicale publice și private au primit distincții de stat din partea președintelui Igor Dodon, care a semnat un decret în acest sens. Distincțiile au fost acordate cu prilejul zilei lucrătorilor medicali. Astfel, i-a fost acordat Ordinul Republicii fondatorului clinicii Extramed, Ștefan Gațcan. De Ordinul de Onoare s-a învrednicit Mihail Darciuc, șef de secției la Institutul de medicină urgentă. Alți șapte lucrători medicali s-au învrednicit de medalia „Meritul Civic”, doi medici de medalia „Nicolae Testimițeanu”, iar titlul onorific de Om Emerit i s-a acordat Alei Manolache, directorul Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie "Raisa Pacalo".

Și guvernul, și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a oferit diplome cu ocazia zilei lucrătorului medical și farmacistului. Astfel, aproximativ 700 de lucrători medicali din instituţiile medico-sanitare din țară au primit diplome de apreciere din partea ministerului, pentru activitate prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătăţii, responsabilitate, contribuţie personală la dezvoltarea şi perfecţionarea asistenţei medicale acordate populaţiei. La fel, opt diplome din partea guvenului au fost conferite specialiștilor ce activează în domeniul medical, pentru performanțe semnificative obținute pe parcursul activității profesionale. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în R. Moldova în acest moment activează peste 13 mii de medici și peste 20 de mii de asistenți medicali”.

XS
SM
MD
LG