Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul Sănătate INFO


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct


„Citiți pe Sănătate INFO despre certificatele false de vaccinare, eliberate de medicii de familie pentru admiterea copiilor în grădinițe și școli. O comisie formată din specialiști în sănătate publică și medicină primară analizează acum veridicitatea certificatelor de vaccinare a mai multor copii. Se presupune că acestea au fost falsificate, iar imunizările nu au avut loc în realitate. S-a recurs la falsuri, pentru ca micuții să poată fi acceptați la grădiniță, iar copiii – la școală. Nu se cunoaște amploarea fenomenului, însă în vizor sunt raioanele din preajma Municipiului Chișinău, Ialoveni, Criuleni, Anenii-Noi, inclusiv Municipiul Chișinău.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă cazurile de falsificare a calendarului de vaccinare și reiterează necesitatea imunizării obligatorii a copiilor drept cea mai eficientă metodă de prevenire a maladiilor infecțioase, complicațiile acestora și decesele premature.

În urma dispoziției emisă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale privind instituirea grupului de lucru care urmează să evalueze veridicitatea datelor despre imunizarea copiilor înmatriculați în colectivitățile de copii, specialiștii au inițiat controale în raioanele vizate. Aceștia verifică în instituțiile preșcolare, școlare și instituțiile medico-sanitare din aceste regiuni modul în care au fost realizate imunizările.

Ion Ciochină, șeful Centrului de Sănătate Publică din Strășeni, de acolo de unde a pornit scandalul certificatelor falsificate, spune că a emis anterior sancțiuni pentru persoanele cu funcții de răspundere din instituțiile de învățământ, dar și pentru lucrătorii medicali pentru date neveridice în respectarea procesului de imunizare. Acesta însă refuză să spună câte cazuri de acest fel au fost identificate, dar și câte amenzi au fost aplicate anterior.

Nicolae Furtună, vicedirector al Centrului Național de Sănătate Publică și șef al Comisiei de investigare, formată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, spune că scandalul datelor neveridice despre vaccinare este o palmă dată sistemului de sănătate. Gravitatea cazului rezidă din faptul că falsurile vin din interiorul sistemului și consideră că vinovații vor fi găsiți.

„Primul lucru pe care l-am făcut a fost să mergem la Strășeni, după ce ne-au sesizat colegii de acolo. Pe noi ne-a interesat documentația medicală, dar am fost și în instituțiile de învățământ. Acolo au fost identificate niște fișe medicale care, haideți să spunem, că au miros a falsificare”, a conchis acesta.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

XS
SM
MD
LG