Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul MoldNova.eu


Invitata emisiunii este Doina Stimpovschi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct


„La Viena are loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 în problema transnistreană, după aproape un an și jumătate de la întâlnirea de la Berlin. Cu doar 2 zile în urmă, Chișinăul și Tiraspolul au anunțat semnarea a patru documente care „vor soluționa mai multe probleme de interes major”. Deși ambele părți au recunoscut că unele dintre aceste probleme trebuiau demult să fie rezolvate, acest lucru s-a întâmplat abia acum, ceea ce a trezit și unele nedumeriri. Totuși, în ciuda succesului anunțat, rămâne încă neclară finalitatea documentelor semnate, având în vedere că Tiraspolul a luat de mai multe ori decizii unilaterale în detrimentul populației moldovenești. Pe site-ul nostru găsiți o sinteză la acest subiect.

Fostul președinte al României Traian Băsescu crede că dacă măcar 50% dintre cetățenii moldoveni și-ar dori unirea, atunci aceasta s-ar întâmpla. Băsescu s-a aflat la Chișinău zilele trecute, iar duminică a avut o întâlnire cu susținătorii lui la Liceul român-francez „Gheorghe Asachi”, unde a mai spus că unirea Republicii Moldova cu România nu este politică, dar e istorie. Chiar dacă mişcarea unionistă nu este încă puternică, Băsescu speră că împreună cu societatea civilă unionistă de la Chişinău vor reuşi să construiască cel mai mare curent unionist în anul 2018.

Primăria Chișinău cheltuie aproape 4.000 de lei pe an pentru întreținerea unui coș de gunoi. Această cifră a surprins-o pe Silvia Radu, primar interimar al Capitalei, care i-a cerut, la ședința Primăriei de săptămâna trecută, șefului Direcției generale locativ-comunale și amenajare să explice cum se ajunge la această sumă. Am solicitat și noi această informație pentru a o analiza până când va fi prezentată public. Astfel, în această sumă sunt incluse salariile muncitorilor, încărcarea gunoiului, transportul, utilizare apei, a sacilor, a detergenților, curățarea, spălarea și ștergerea coșului de gunoi. Pe străzile Capitalei și în parcuri sunt instalate 2.000 de coșuri, iar autoritățile locale intenționează să mai monteze încă 1.000 de coșuri de gunoi până la sfârșitul anului 2017. Întreaga descifrare a formării acestei sume o găsiți pe moldNova.eu.

Tot la noi pe site găsiți un articol despre declarațiile pe care le-a făcut un expert ucrainean la Chișinău în legătură cu noua lege a învățământului adoptată la Kiev. Acesta le-a spus studenților de la ULIM de ce Ucraina insistă pe noile prevederi. „România ar trebui să deschidă tot atâtea școli ucrainene la ea acasă, câte școli românești sunt în Ucraina”; „Dacă vreți școli românești în Ucraina, deschideți-le pe banii României, nu a statului ucrainean”; „Ucraina a început să-și impună poziția în regiune, inclusiv prin problema învățământului” – sunt câteva dintre considerațiile expertului ucrainean Mihail Samus. Însă argumentul parității, cel puțin, pare absurd, deoarece în România locuiesc 50.900 de ucraineni (potrivit recensământului din 2011), pe când în Ucraina trăiesc 150.989 români și 258.619 moldoveni - o separare menținută artificial. În fine, nu poate fi vorba despre același număr de școli pentru minoritățile ucrainene și române în România și Ucraina, pentru că este o diferență substanțială de număr de elevi.”

XS
SM
MD
LG