Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: portalul „Sănătate INFO”


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct


„Moldova a fost tot timpul dependentă de resursele din afară, în special în domeniul tehnologiilor medicale, care nu se produc la noi și sunt doar importate la prețuri astronomice. După un proiect amplu de implementat în Moldova, în colaborare cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională de dotare a instituțiilor medicale din țară cu echipamente medicale, Guvernul anunță astăzi că a fost semnat un memorandum de intenție cu o uzină pe producere a „echipamentelor medicale moderne” din Minsk – ADANI, cu scopul de a asigura cu tehnică de diagnostic localitățile rurale. De la belaruși urmează să procurăm complexe radiologice mobile.

Deputații au votat la sfârșitul săptămânii trecute legea care permite pacienților cu cancer să se trateze și în instituțiile private, în lectura a doua și finală. Astfel, instituțiile care își doresc să trateze bolnavii de cancer trebuie să obțină acreditare și licență exclusiv pentru acest scop, aceasta fiind condiția de bază impusă prestatorilor privați. Proiectul de lege, care se trage din 2015, a primit doar avize pozitive. În nota informativă, autorii vorbesc despre un declin al serviciilor medicale acordate de stat, iar Ministerul Sănătății confirmă că instituția principală care tratează pacienții cu cancer - Institutul Oncologic - reușește să acopere doar 30 la sută din necesarul de radioterapie. Nimeni nu explică însă de unde vor veni resursele. În raportul său pentru anul trecut, responsabilii de la Oncologie atenționau că pentru Serviciul de radioterapie nu există nici măcar un tomograf computerizat, dar și că este nevoie de un accelerator liniar nou. Totodată, instituția atinge și problema acută a finanțării.

Slab finanțat sau prost administrat, sistemul de Sănătate crește insesizabil anul viitor, bugetul total al CNAM înregistrând o creștere a veniturilor cu 430.000 de lei. După mai mulți ani în care bugetele pentru salariile doctorilor au fost reduse extrem de mult, iar în acest an unele spitale n-au plătit indicatorii pentru performanță nici măcar pentru o singură zi, rămâne neclar cum spitalele vor reuși să se descurce anul viitor.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG